Renault proizveo 50.000 električnih modela ZOE

Klix.ba
22.4.2016. u 11:15
10
29
Renault proizveo 50.000 električnih modela ZOE
10
Renault proizveo 50.000 električnih modela ZOE
Kao najveći proizvođač električnih automobila u Evropi, Renault ponosno slavi proizvodnju jubilarnog 50.000-tog modela ZOE, samo tri godine od njegovog lansiranja. ZOE je najprodavaniji električni kompakt u Evropi, koji svakodnevno inspiriše lakoću upravljanja i posjedovanja elektro automobila.
Čak 98 posto vlasnika potpuno električnog modela ZOE je zadovoljno svojim vozilom, a aktuelni trend potvrđuje Renaultovu dosljednost u razvoju električnih vozila. Naime, svake tri minute negdje u svijetu neko odluči konvencionalno vozilo sa unutrašnjim sagorjevanjem zamijeniti za ‘’električara’’.

Taj slučaj je vezan za gospođu Sylvie, presretnu vlasnicu jubilarnog 50.000-tog modela ZOE, koja sa svojom porodicom živi u Saint Cloudu, nedaleko od Pariza. Njena djeca su je ohrabrila da odabere ZOE za svoja skakodnevna putovanja, budući da lakoća korištenja i drugačija filozofija ovog modela savršeno ispunjavaju njene dnevne obaveze.

Čast predaje ključeva slavljeničkog automobila imao je Guillaume Berthier, prodajni menadžer i ujedno direktor marketinga za Renaultovu gamu električnih vozila. Za lokaciju uručenja ključeva odabrana je tvornica Flins u blizini francuske prijestolnice, trenutno jedina manufaktura modela ZOE za cijeli svijet.

Od 2013. godine, a sada već sa titulom najvećeg proizvođača električnih vozila u Evropi, Renault jedini na tržištu u ponudi ima potpunu gamu električnih vozila: Twizy, ZOE i Kangoo Z.E. Od tada tržište električnih vozila eksponencijalno raste sa porastom prodaje od čak 48 posto u 2015. godini širom svijeta. Od ukupno 50.000 proizvedenih modela ZOE, samo prošle godine ih je isporučeno 18.500 sa tržišnim udjelom od 20 posto u Evropi i preko 55 posto na francuskom tržištu.

Sa stalnim širenjem električne infrastrukture, punjenje baterija kod ovog ‘’električara’’ iz dana u dan postaje jednostavnije i lakše. Na tlu Evrope trenutno postoji više od 60.000 javnih lokacija za punjenje i 200 stanica sa brzim punjačima raširenih na svakih 80 km u mreži francuskih autoputeva.

Guma M, bosanskohercegovački uvoznik Renault vozila, približavajući svjetske trendove domaćim vozačima kroz prezentaciju modela ZOE širom BiH u posljednjih nekoliko mjeseci, u svojim koncesijama u Sarajevu i Mostaru takođe ima instalirane brze punjače, te na taj način lojalno provodi Renaultovu ekspanziju vozila sa nultom emisijom CO2 na svim svjetskim tržištima.

Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: