auto
0

Renault će proizvoditi novo vozilo u Rusiji od 2005. godine

Klix.ba
<b>Renault</b> je odlučio da ubrza svoju ekspanziju u Rusiji investirajući 230 miliona eura u lokalnu proizvodnju i marketing vozila pod kodnim imenom <b>X90</b> koja bi trebala početi sredinom 2005.

Proizvodna linija će biti montirana u Moskvi na prostorima koji pripadaju firmi Avtoframos koja je u posjedu Renaulta od 62% i grada Moskve od 38%, te bi ta nova postrojenja trebala imati kapacitet od 60.000 proizvedenih vozila godišnje.

Sa skoro 1,5 miliona prodanih vozila u 2002, uključujući 900.000 proizvedenih u Rusiji, Rusko automobilsko tržište ima tendenciju rasta prodaje od 10% godišnje. Preko 80% prodanih automobila imaju cijenu ispod 10,000 američkih dolara, i to su jedni od glavnih razloga zašto je Renault požurio razvoj ovih postrojenja.

Da bi se smjestio u centar tržišta, gdje se zahtjevaju moderna ali ekonomski dostupna vozila širem profilu kupaca, Renault je povukao dobar potez birajući Moskvu kao lokaciju za proizvodnju budućeg X90 vozila, koje se trenutno razvija od strane Renaultovih inžinjerskih timova u Francuskoj. Model trenutno nazvan X90 će koristiti platformu izvedenu iz Renault-Nissanove platforme B, te će se okoristiti svim Renaultovim iskustvima i komponentama u polju razvijanja motora i šasije.

Moderan i privlačan, te veoma prostran porodični sedan će biti osmišljen kao pouzdan i jednostavan automobil u svim svojim komponentama kako bi se što lakše uklopio u tržišno područje za koje je namjenjen. Također će nuditi visoku razinu opremljenosti uz veoma konkurentnu cijenu u odnosu na glavne tržišne rivale a nama preostaje da sačekamo i vidimo da li će Renault obistiniti ove svoje najave.