Najjeftiniji na svijetu
0

Rekordne narudžbe za automobil "nano"

FENA
Kompanija "Tata Motors", najveći indijski proizvođač automobila, dobila je narudžbe za 203.000 automobila "nano" u vrijednosti od 510 miliona dolara (25 milijardi rupija) za svega tri sedmice prodaje u aprilu, ali je proizvođač najjeftinijeg vozila na svijetu u stanju da isporuči svega 100.000 automobila do kraja 2010.

Osnovna verzija narodnog vozila "nano" košta oko dvije hiljade dolara (100.000 rupija), a budući kupci su za rezervaciju novog vozila morali uplatiti 95 posto cijene.

Isporuke vozila počinju u julu, kada će "Tata" na lutriji izabrati pojedince koji će prvi dobiti novi automobil. Polovina porudžbina odnosi se na nešto luksuzniju i skuplju deluks verziju vozila s klimom i električnim pomjeranjem stakala od 185.000 rupija, a za čiju je rezervaciju moralo da se izdvoji 140.000 rupija, dok se ostalih 30 posto prijavilo za nešto skromniji model.

Zanimljivo je da se svega 20 posto kupaca izjasnilo za najjeftiniju verziju od 2.000 dolara, navodi BBC u izvještaju iz New Delhija. Uprava privatne kompanije zadovoljna je dosadašnjim porudžbinama i očekuje da će posao s "nanom" dobro proći, uprkos globalnom padu potražnje za vozilima.

Predsjednik i vlasnik "Tate", Ratan Tata, izjavio je da je kompanija uspjela da proizvede "siguran, prihvatljiv i komforan" automobil za indijske porodice.

"Nano" sa četvoro vrata može da primi pet putnika, ali nema dovoljno prostora za prtljag. Analitičari procjenjuju da je jeftino vozilo unijelo pravu revoluciju u automobilsku industriju, pružajući šansu siromašnijim slojevima da se domognu prvog četvorotočkaša.

Indija ima visoku stopu tražnje za automobilima, tako da je u prošloj finansijskoj godini prodato 1,5 miliona automobila. Zbog ograničenih kapaciteta proizvodnje "nanoa", prodaja je bila ograničena samo na period od 9. do 25. aprila.

"Tata" je u poslovnoj godini koja je završena marta 2008. zaradila 8,8 milijardi dolara, ali se još bori da otplati dvije milijarde od tri milijarde dolara kredita, podignutog za kupovinu britanskih kompanija "Jaguar" i "Land Rover" od američkog "Forda" prošle godine.