auto
0

Rekordna prodaja automobila u novembru u Kini

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineska prodaja putničkih vozila skočila je na rekordan nivo u novembru, dostigavši 27 procenata u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavilo je u srijedu Udruženje kineskih proizvođača putničkih automobila u Pekingu.

Prodaja je premašila 1,28 miliona vozila prošlog mjeseca, što je 10,5 posto više nego u oktobru. Udruženje autokompanija očekuje da će rast isporuka biti nastavljen i u decembru, prenosi list China Daily.

Snažan podsticaj prodaji daju vladine stimulativne mjere, medju kojima su i niži porezi i odobravanje subvencija za nabavku novih vozila.

Prošle godine u Kini je prodato 13,5 miliona vozila, što je kinesko tržište izbacilo na vodeću poziciju u svijetu. U SAD je prošle godine isporučeno 10,4 miliona automobila.

Ukupna prodaja vozila u Kini porasla je u pet mjeseci ove godine 14 posto u odnosu na isti period prošle godine, na 4,96 miliona komada, dok je prodaja u SAD pala 37 posto, na 3,95 miliona, prema podacima njujorške agencije Bloomberg.

Kina je smanjila poreze na vozila u maloprodaji i osigurala subvencije za nabavku automobila u ruralnim krajevima zemlje, čim su se pokazali prvi znaci usporavanja prodaje zbog globalne krize i straha od moguće nezaposlenosti.