Debituje u Essenu
17

Redizajniran trkaći VW Golf GTI TCR

Klix.ba
Volkswagenova trkaća verzija Golfa GTI, Golf GTI TCR dobio je osvježenu verziju za 2018. godinu.

Facelift verzija GTI-ja TCR je dizajnom bliža produkcijskom automobilu, namijenjena je isključivo za stazu, a posjeduje brojna poboljšanja aerodinamike te poboljšani sportski ovjes, kao i 2,0-litarski četverocilindrični motor koji isporučuje 350 KS. Snaga se i dalje prenosi na prednje točkove, ali putem šestostepenog sekvencionalnog mjenjača.

"Novi izgled Golfa GTI TCR je rezultat bliske saradnje s odjelom Volkwagen Design. To nam je pomoglo da istaknemo blisku vezu između produkcijskog modela i trkaće verzije. Primjera radi, motor potječe direktno iz serijske produkcije te su mu potrebna samo manja podešavanja kako bi bio spreman za utrke. Ovo je dokaz da Golf GTI zaista predstavlja savršen temelj za naše trkaće automobile", izjavio je direktor Volkswagen Motorsporta Sven Smeets.

Automobil je ekskluzivno dostupan na evropskom tržištu, gdje je stekao popularnost na stazama za utrke. Francuski vozač Jean-Klarl Vernay je nedavno osvojio titulu u TCR International Series takmičenju vozeći GTI TCR, a na posljednjoj utrci u sezoni voženoj u Dubaiju je bio treći.

Automobil je pobijedio i na VLN Endurance Championshipu, "osvojio" je stazu Nurburgring Nordschliefe, a mnoge konkurente je pobijedio kada je riječ o snazi. Također, igrao je značajnu ulogu u uspjehu TCR timova u Aziji.

Osvježeni Golf GTI TCR nije doživio mehanička poboljšanja, ali s obzirom na rezultate, nisu mu bila ni potrebna. Redizajnirani automobil će debitovati na Sajmu automobila u Essenu koji traje do 10. decembra.