U čast minulih vremena
1

Ravage će rally Alpine A110 ipak ponuditi u ograničenom broju primjeraka

E. L.
Cijena zasigurno neće biti prepreka ljubiteljima poznatog francuskog brenda čiji su lagani automobili nekada bili u elitnom društvom na svjetskoj rally sceni.

Iza naziva Ravage krije se dvojac anonimnih entuzijasta koji se inače nalaze na pozicijama šefova dizajnerskih odjela u dvije velike automobilske kompanije, ali su na nagovor trećeg entuzijaste u slobodno vrijeme napravili modernu interpretaciju legendarnog Alpininog rally automobila A110 koji je svoju slavu stekao početkom davnih sedamdesetih godina.

Za osnovicu nostalgičnog projekta koji je inspirisan rallyjem iskorišten je aktuelni Coupé Alpine A110 Pure čija je adekvatno proširena i modifikovana karoserija, koja se u početku krila iza naziva Modèle Zéro, na kraju obojena bojama po uzoru na jedan od primjeraka francuskog lovačkog aviona Mirage 2000C. Objašnjenje trećeg entuzijaste je jednostavno: Ravage se rimuje sa Mirage.

Iako pojedinim detaljima izgleda poput čuvenih rally "monstruma“ iz davno zabranjene Grupe B, prvi Alpine Ravage i dalje pokreće standardni Renaultov 1,8-litarski četverocilindarski turbobenzinac sa 252 KS. Najavljeno je da će kupci uskoro moći računati na verziju s motorom koji će raspolagati sa oko 320 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta, a koji će "potpisati“ neimenovana francuska kompanija za koju se tvrdi da je najcjenjenija kada se radi o doradama motora sa četiri cilindra.

Pored žutih svjetala i otkrivenog izduvnog sistema od titanijuma (za čiji je dizajn odgovoran bivši uposlenik Hondinog HRC tima), među izvanrednim detaljima automobila za koji treba izdvojiti oko 120.000 eura svakako su i trodijelne 18-inčne aluminijske felge po uzoru na Gotti felge koje su krasile originalne rally Alpine, a prošireni blatobrani dovoljni su da pokriju šire gume (225 naprijed, 265 nazad) Michelin Pilot Sport Cup 2.

Nakon odluke anonimnog dizajnerskog dvojca da Ravage Alpine A110 ipak ponudi u ograničenom broju primjeraka, kompanije Amos i Kimera dobile su ozbiljnu konkurenciju.