auto
259

Raritetni Ferrari Dino 308 GT4 na ulicama Sarajeva

Klix.ba
Ferrari Dino 308 GT4 u Sarajevu (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
U ljetnim mjesecima ulice Sarajeva zaista ožive, a uz brojne turiste i slavne ličnosti mnogi uživaju i u pogledu na rijetke i često vrlo skupe automobile. Ipak, izuzetak je vidjeti i zaista rijetke klasične automobile, pa "ulov" poput ovoga zaista predstavlja zadovoljstvo za svakog ljubitelja automobila.

Nije nepoznato da predstavnici ambasada i međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini uživaju pogodnosti u skladu sa svojim diplomatskim statusom, ali ipak je prilična rijetkost vidjeti da u svom voznom parku imaju i Ferrari, pogotovo ne tako čest i pristupačan klasik poput ovog.

Naš čitatelj snimio je Ferrari Dino 308 GT4 koji se proizvodio od 1973. do 1980. godine, a koji prema registracijskim oznakama pripada Uredu visokog predstavnika u BiH. Ovaj model je zanimljiv i poseban jer je to bio prvi serijski model Ferrarija koji je bio pogonjen V8 motorom. Za njegov dizajn, koji i danas plijeni pažnju, zaslužan je slavni Bertone, a pogonjen je 2,9-litarskim aluminijumskim V8 motorom koji proizvodi 250 KS.

Ovaj model ujedno je i posljednji model podmarke Dino, a koju je Ferrari zamislio kao pristupačniju alternativu marki Ferrari. Ideja je bila ponuditi sportski auto koji je jeftiniji od skupih V12 modela koje je tada Ferrari pravio, a koji bi ujedno trebali biti konkurent uspješnom Porscheu 911. Slavni Enzo Ferrari nije htio da narušava ugled svoje marke tako što će proizvoditi jeftinije automobile, pa je tako stvorena marka Dino, a koja je dobila ime po Enzovom rano preminulom sinu Alfredu Dinu Ferrariju.