auto
0

Range Rover - luksuzniji od najluksuznijeg

Sarajevo-X
Iako klasa luksuznih SUV-ova danas ima veliki broj članova, mnogi Range Rover smatraju najboljim primjerkom te skupine. Da bi taj jedinstveni status održao, Land Rover je još doradio ovaj model.

Tako redizajnirani primjerak Range Rovera, modelske 2006. godine donosi par novih motora, dok su ostali djelovi lagano usavršeni. S dizajnom nije previše eksperimentisano, jer su kupci zadovoljni posebnim i prepoznatljivim oblikom. Na izgledu je tako urađeno par "kozmetičkih" zahvata, gdje spadaju nova prednja maska i branik, prednja/zadnja "rasvjeta", dorađeni otvori za hlađenje na bokovima kao i nove 19 i 20' felge. Ista filozofija redizajna vanjštine primjenjena je i u unutrašnjosti, a donosi par novih boja interijera uz poboljšanu zvučnu izolaciju.

Najveća novost je većini nevidljiva, naravno radi se o novim motorima. Slabiji 4.4l V8 razvija 306 KS, što je 20 više od sadašnjeg modela. Drugi je preuzet iz Jaguara, a do sada se nije ugrađivao u Range Rover. Radi se o 4.2 V8 motoru, nedavno predstavljenom u manjem Range Sport modelu, koji uz pomoć kompresora razvija 396 KS i 560 Nm obrtnog momenta. Novi motori će osim boljih performansi, tvrde iz Land Rovera, donijeti i manju potrošnju goriva.

Ostale promjene modela za 2006. godinu svode se na bolje podešen upravljački sustav, poboljšane kočnice i zračni ovjes. Također, mnoštvo je sitnica koje život u vozilu čine lakšim, a nabrojat ću samo neke, kao svjetla koja se okreću u smjeru krivine, sistem za praćenje pritiska u gumama, kamera za vožnju u rikverc...

Za one zahtjevnije, pripremljen je i posebni multimedia paket sa DVD-om, LCD ekranima za putnike na zadnjim sjedištima, sa odvojenim slušalicama za iste. Detaljnije specifikacije, koje ukljućuju i performanse modela, biti će poznate tek sljedeće godine nakon zvaničnog predstavljanja. U prodaju bi osvježeni Range trebao stići u ljeto naredne godine, a javnosti će prvi puta biti prikazan na predstoječim auto salonima u LA i Detroitu.

B. K.