auto
0

WRC - Rallye Catalunya

Klix.ba
Panizzi na mokrom asfaltu Catalunye
Panizzi na mokrom asfaltu Catalunye
Opet niz uzubuđenja i neočekivan rasplet na rallyu koji se ovaj vikend održao u Španiji potvrđuje da je ovo jedno od najuzbudljivijih i najkvalitetnijih automobilističkih takmičenja na svijetu.

Sam kraj Katalonskog rallya je bio jedan veliki niz neočekivanih situacija. Ishod tih događaja je nepredviđena pobjeda Peugeota i noćna mora za Citroen dok je u isto vrijeme i Panizzi oduzeo pobjedu koja se cijelo vrijeme smiješila Sebastianu Loebu.

Loše raspoloženje u Citroen je donio i Sainz, koji je cijeli rally imao veoma dobre vožnje ali je na zadnjem brzincu Xsara odbila poslušnost tako što se jednostavno ugasila usljed problema sa elektronikom, a ponovno pokretanje je očito uzelo Sainzu previše vremena. Sainz je tako nažalost završio tek na sedmoj poziciji umjesto na četvrtoj, a i Loeb mu je u potpunosti prišao u generalnom vozačkom poredku.

Opet se može reći da je za razvoj događaja bio odlučujući izbor guma, a očito najlošiji izbor su napravili u Citroenu izborom tvrđe smjese.

Situacija se u početku rallya i nije baš najbolje razvijala za Peugeote, ali su se uslovi drastično promjenili padanjem kiše, te je Gilles zahvaljujući neustrašivoj vožnji i odličnim izborom guma uspio uzeti prvu poziciju od Loeba na samom zadnjem brzincu na kojem je od njega bio brži čak 40 sekundi.

Ovo je prva pobjeda za braću Panizzi u ovoj sezoni, a slavlju u tabotu Peugeota je doprinjeo i Marcus Gronholm stigavši na cilj kao šesti. Ovi rezultati su očito dosta pomogl Peugeotu da se u poredku konstruktora sasvim približi Citroenu.

Ipak za razočarenje u ekipi Corrada Provere je opet bio zaslužan Richard Burns koji je izletio sa ceste usljed nedostatka gripa te potpuno oštetivši upravljački mehanizam ostao bez šansi za borbu u plasmanu na ovom rallyu.

Ford je izvan utrke za obje titule, ali to ne znači da njihovi vozači neće u Britaniji postići dobre rezultate. I u Catalunyi se mogu ponositi svojim nastupom jer je Markko Martin čak i sa ozljeđenim vratom imao izvrsne vožnje i na cilj stigao treći, a i Duval je zasluženo osvojio izvanredno četvrto mjesto.

Dobar nastup je imao i Solberg, pogotovo uzmu li se u obzir početni problemi. Isprva Impreza nije bila konkurentna ostalim bolidima na suhom safaltu, a onda je stigla i kazna od 50 sekundi koja ga je znatno oborila u poredku. Ali nedjelja je bila njegov sretni dan jer je tada pala kiša, poznato je da su Pirelli pneumatici, na kojima je Subaru, znatno bolji na mokrim podlogama od Michelina. Zahvaljujući gumama i pametnoj vožnji Petter se ipak uspio dočepati pete pozicije.

Konačni poredak Rallye Catalunya Costa Brava:

  1. Gilles Panizzi (F) - 3h55'09"4
  1. Sebastian Loeb (F) - + 00'13"0
  2. Markko Martin (EE) - + 00'13"6
  3. Francois Duval (B) - + 00'55"4
  4. Petter Solberg (N) - + 01'10"8
  5. Marcus Gronholm (FIN) - + 01'29"1
  6. Carlos Sainz (E) - + 01'43"0
  7. Tomi Makinen (FIN) - + 01'55"1
  8. Collin McRae (GB) - + 03'15"2
  9. Phillipe Bugalski (F) - + 05'13"6