auto
0

Trijumf Solberga na Acropolisu

AutoOnline
Usprkos problemima sa kočnicama pred kraj drugog dana, te kazni od 30 sekundi, čime je njegova prednost bila prepolovljena, Petter Solberg je zadržao vodstvo do kraja i odnio pobjedu na Reliju Grčke.

Naime, Subaruovi mehaničari zaboravili su tokom servisa nakon BI 13, montirati tzv. ‘blatarice’ na novi stražnji odbojnik šampionove Impreze, što je uzrokovalo kaznu. Norvežanin je, pak, znalački održavao prednost tokom posljednjeg dana, pobijedivši na jednom brzincu, dok je ostake prepustio Loebu i Rovanperi, koji su se borili za drugu stepenicu podijuma.

Zvijezda posljednjeg dana svakako je bio Sebastien Loeb. Vozač Citroëna osvojio je čak četiri ‘brzinca’, potukavši jedinog preostalog tvorničkog vozača Peugeota Harrija Rovanperu u borbi za drugu poziciju. Peugeotova glavna uzdanica Marcus Grönholm završio je svoj nastup još na početku drugog dana, polomivši ovjes nakon udarca o kamen na samom kraju BI 10. Ni drugi vozač Citroëna Carlos Sainz nije osvojio bodove u vozačkom poretku, ali je svojoj ekipi donio barem bodove u konstruktorskom poretku, završivši kao 6. tvornički vozač, na 19. mjestu ukupno.

François Duval solidno je odvezao, bez pretjeranog forsiranja, te na kraju bio nagrađen 4. pozicjiom, iako je u jednom trenutku tokom drugog dana izbio čak i na 2. mjesto. Mladi je Belgijanac time donio Fordu zlata vrijede bodove, nakon odustajanja Markka Märtina. Iza Duvala slijedi ‘privatnici’, koji su osvojili preostale bodove. Bozianovi vozači Carlsson i Stohl u Peugeotima 206 zadržali su iza sebe Tuohina i domaćeg vozača Vovosa u Fordovima. Gilles Panizzi, koji je većinu vremena proveo na bodovanim pozicijama, morao se na kraju pomiriti sa 10. mjestom, zbog problema sa motorom na njegovom Lanceru WRC. To Mitsubishiju ipak donosi 4 boda, nakon dva relija na kojima ni jedan njihov vozač nije stigao do cilja.

Ta je subina ovog puta zadesila Škodu, na njihovom prvom ovogodišnjem nastupu. Schwarz i Gardemeister odustali su već prvog dana, ali su zahvaljujući probnom SUPERally sistemu nastavili voziti do kraja, testirajući komponente i pripremajući se za ostalih šest relija na kojima će nastupiti ove sezone.

Poredak Acropolis rallya:

  1. P. Solberg / P. Mills – Subaru - 4h39'06"20
  2. S. Loeb / D. Elena - Citroën 0'18"40
  3. H. Rovanperä / R. Pietilainen – Peugeot 0'28"30
  4. F. Duval / S. Prevot – Ford 2'19"40
  5. D. Carlsson / M. Andersson – Peugeot 6'50"10
  6. M. Stohl / I. Minor – Peugeot 10'01"60
  7. J. Tuohino / J. Aho – Ford 11'12"50
  8. A. Vovos / "EL - EM" – Ford 14'07"00