auto
0

Solberg nastavlja sa pobjedama

AutoOnline
Zasluženo slavlje Pettera Solberga
Zasluženo slavlje Pettera Solberga
Aktualni svjetski prvak završava relije na podijumu ili u jarku. Nakon tri uzastopna odustajanja sredinom sezone, uslijedile su dvije brilijantne pobjede Norvežanina za upravljačem Subarua, izborene u direktnom srazu sa najozbiljnijim pretendentom na krunu WRC-a, Loebom.

Puna dva dana Relija Velike Britanije Solberg je pratio ljutog rivala u stopu, da bi se zadnjeg dana odlučio staviti sve na kocku i krenuti punom parom naprijed. Kocka se isplatila – na posljednjem pravom 'brzincu' Solberg je u nemogućim uvjetima bio skoro 10 sekundi brži od Loeba. Preostala 'super-specijalka' bila je prekratka da bi Francuz mogao bilo šta pokušati, te je pobjeda na Reliju Velike Britanije po treći put zaredom otišla u ruke Solberga. Razlika u ukupnom poretku time je smanjena za 2 boda, te Loeb, četiri relija prije kraja, još uvijek uživa ogromnu prednost.

Slijedećih pet vozača završili su u istom poretku kao i na kraju 2. dana. Najniža stepenica podijuma pripala je Märtinu, četvrti je bio Sainz, dok je Duvalu na 5. mjestu ostalo sama da nagađa šta se moglo dogoditi da na BI 7 nije imao problema sa kočnicama. Slična dilema preostaje i Harriju Rovanperi, koji je jedini od Peugeotovih vozača ugledao cilj u Cardiffu. Novi petostepeni mjenjač ponovo je bio Ahilova peta Peugeota, što je već prvog dana usporilo Finca i izbacilo ga iz konkurencije za više pozicije.

Posljednjeg dana je morao braniti 6. mjesto od Hirvonena. Za osmo mjesto i jedan bod borba se vodila između dvojice privatnika, Higginsa i Stohla. Sve je bilo riješeno na BI 18, kada je vozač Forda zbog mehaničkih problema izgubio preko 20 minuta.

Domaći teren pogodovao je britanskim vozačima u JWRC-u, ako već u WRC-u nisu imali pravog predstavnika. Pobjedu je odnio Guy Wilks u Suzukiju, nakon što je njegov timski kolega Baldacci prevrnuo svoj automobil na BI 16. Istovremeno se i drugi Britanac, Chris Meeke, probio ispred Katajamäkija, koji je završio na 3. mjestu. Ovom pobjedom Wilks preuzima vodstvo u poretku 'juniora', nakon što je Bernardi ostao bez bodova, odustavši zbog mehaničkih problema.

Rezultati Relija Velike Britanije:

  1. Solberg / Mills - Subaru 3sata 42:39.5
  2. Loeb / Elena - Citroën +6.3
  3. Märtin / Park - Ford + 2:47.4
  4. Sainz / Marti - Citroën + 3:42.1
  5. Duval / Prevot - Ford + 4:51.3
  6. Rovanperä/Pietilainen-Peugeot+6:44.9
  7. Hirvonen / Lehtinen – Subaru + 7:08.3
  8. Stohl / Minor - Peugeot + 10:20.1