auto
0

Ponovo pobjeda Loeba u Njemačkoj

AutoOnline
Po peti put ove sezone na vrhu pobjedničkog postolja stajao je Sebastien Loeb, što njegovo vodstvo u prvenstvu podiže na skoro 30 bodova.

Francuski je vozač od samog početka Relija Njemačke sve konce držao u svojim rukama, ne dopustivši nikome da se previše približi.

Na drugo mmjestu se dugo vremena nalazio njegov timski kolega Sainz, no i najiskusniji vozač u WRC-u katkad napravi grešku. Na samom kraju 2. dana, tokom 'super-specijalke' St. Wendel, Carlos se okrenuo na cesti, izgubivši time dovoljno vremena da ga u ukupnom poretku pretekne izuzetno raspoloženi Duval. Trećeg je dana Belgijanac bio najbrži na 4 od 7 brzinskih ispita, pobjegavši Sainzu, no Loeb je bio neuhvatljiv. Duvalov timski kolega Märtin oprezno je odvezao posljednje 'brzince' i osvojio 4. mjesto. S obzirom na to da mu se nakon žestokog udesa u Argentini vid na jedno oko još uvijek nije potpuno vratio, Estonac nije bio nezadovoljan.

Peugeotov dvojac Robert i Loix također je zadržao svoje pozicije u odnosu na subotu, no samo je Robertov plasman donio ovoj ekipi bodove. Slaba je to utjeha za ekipu koja je u Njemačkoj najavljivala borbu za pobjedu, no Peugeot je sada samo dva boda iza trećeplasiranog Subarua, čija se mršava žetva bodova nastavlja. Nakon odustajanja Solberga, Hirvonen je uspio svojiti 3 boda za svoju ekipu, no dobrano se pomučio da nadmaši 'privatnika' Sarrazina u borbi za 8. poziciju. To mu je uspjelo tek nakon što je Francuz upao u probleme sa diferencijalom i mjenjačem. Ispred Hirvonena, u puno boljem raspoloženju, završio je Gardemeister, koji već dva relija zaredom osvaja bodove u sve boljoj Škodi Fabiji. Tehnički problemi spriječili su Armina Schwarza da svoju Fabiju doveze dalje od 11. pozicije, no napredak je očit i Škoda s pravom može očekivati bolje dane.

U kategoriji PWRC Xavier Pons je, nakon jučerašnjeg odustajanja Gigija Gallija, posljednjeg dana bio bez prave konkurencije. Iza njegovog Mitsubishija plasirali su se vozači Subarua, McShea, McRae i Arai, dok je 5. pozicija pripala Paasonenu. Time je Finac povećao svoje vodstvo u poretku PWRC-a, te sada ima 9 bodova više od novog drugoplasiranog, Alistera McRaea.

Po informacijama organizatora, oko 206.000 gledatelja proteklog je vikenda bilo uz ceste na kojima se vozio Reli Njemačke. Takva, ako ne i veća, posjeta očekuje se i za 14 dana, na japanskom otoku Hokkaido. Svjetsko prvenstvo, naime, slijedećim relijem okreće novu stranicu - domaćin će od 3. do 5.9. biti Japan, po prvi puta otkad se vozi Svjetsko prvenstvo.

Rezultati Relija Njemačke:

  1. Loeb / Elena - Citroën - 4h 1:57.4
  2. Duval / Prevot - Ford +29.1
  3. Sainz / Marti - Citroën +1:09.5
  4. Märtin / Park - Ford +2:40.4
  5. Robert / Bedon – Peugeot +3:30.1
  6. Loix / Smeets – Peugeot +4:06.0
  7. Gardemeister / Lukander – Škoda +5:44.2
  8. Hirvonen / Lehtinen - Subaru +6:41.1