auto
0

Konačno pobjeda za Gronholma

AutoOnline
Četvrtom pobjedom na domaćem terenu, Marcus Grönholm konačno je ostvario i prvu pobjedu Peugeota 307 WRC, koja mu je ove sezone izmicala u nekoliko navrata.

Od četiri 'brzinca' posljednjeg dana, Grönholm je bio najbrži na dva, ne napravivši niti jednu grešku. Subotnji problemi sa mjenjačem nisu se ponovili, te nije bilo načina da konkurencija sustigne izuzetno raspoloženog dvostrukog prvaka.

'Dugo smo čekali na ovu pobjedu, ali je zbog toga još slađa,' zadovoljno je komentirao Grönholm na cilju u Jyväskyli. ‘Problem sa mjenjačem tokom drugog dana zaista me zabrinuo, jer smo na izuzetno brzim dionicama bili ograničeni na samo 160 km/h. Ipak, nismo izgubili onoliko vremena koliko sam očekivao, te je trećeg dana samo bilo potrebno voziti oprezno i dovoljno brzo do kraja.’

I ostali su posljednjeg dana igrali na sigurno, te je poredak na kraju izgledao gotovo identično onome u subotu. Märtin je bio zadovoljan drugom pozicijom, dok su Sainz i Loeb donijeli Citroënu povećanje vodstva u poretku konstruktora. Francuz je u Finsku došao sa 17 bodova prednosti, a strpljenje i umjereni apetiti doveli su ga u situaciju da sada ima čak 22 boda više od drugoplasiranog Solberga.

I pored silnog truda, Janne Tuohino nije se uspio vratiti na 4. poziciju, no ipak je za ekipu Forda osvojio vrijedne bodove. Jani Paasonen i ekipa Škode najprijatnije su iznenađenje ovog relija. Finac je 6. mjestom u potpunosti opravdao povjerenje češke ekipe, dok je novopronađenu brzinu Fabie WRC potvrdio i Toni Gardemeister na 8. poziciji. Dvije bi Škode vjerojatno završile jedna iza druge da nije bilo Françoisa Duvala. Nakon jučerašnje kazne od 50 sekundi zbog kasnog izlaska iz servisa, Belgijanac je krenuo punom parom naprijed, pretekavši prvo ‘privatnika’ Carlssona u Peugeotu, a zatim i Gardemeistera.

Među ‘juniorima’ se, po očekivanjima, borba za pobjedu odvijala između vozača Suzukija. Katajamäki je na BI 19 uspio izbiti na čelo, no samo nakratko. Njegov švedski kolega Andersson na kraju je ipak slavio, čime se u ukupnom poretku približio na samo tri boda zaostatka u odnosu na Bernardija. Vozač Renaulta je, s druge strane, uspio na posljednja četiri ‘brzinca’ preteći Baldaccija i Aavu, te se domoći podijuma.

Slijedeći reli Svjetskog prvenstva vozi se za dvije sedmice u Njemačkoj, gdje će svoje natjecanje nastaviti i vozači u PWRC konkurenciji.

Rezultati Relija Finske:

  1. Grönholm / Rautiainen - Peugeot - 3:07:16.1
  2. Märtin / Park – Ford +34.7s
  3. Sainz/ Marti - Citroën +1:44.5s
  4. Loeb / Elena - Citroën +2:23.3s
  5. Tuohino / Aho – Ford +2:36.7s
  6. Paasonen / Vainikka - Škoda +4:36.2s
  7. Duval / Prevot – Ford +5:51.0s
  8. Gardemeister / Lukander - Škoda +6:03.2s