auto
0

Radnici General Motorsa najavljuju štrajkove

FENA
Radnici General Motorsa u Evropi sve više strepe za svoja radna mesta, te se masovno najavljuju štrajkovi, javljaju agencije.

Najugroženija je fabrika u Portugalu, za koju je otvoreno najavljena mogućnost gašenja. Stoga, zaposleni svoje nezadovoljstvo izražavaju štrajkovima upozorenja.

Radnici u ,,Opelovim" njemačkim pogonima u Kajzerslauternu također planiraju mogućnost ovakvih akcija. Slična situacija vlada u još nekoliko njemačkih gradova.

Prema riječima zvaničnika GM-a, proizvodnja privrednog vozila Opel Combo u Portugalu je za 500 eura skuplja u odnosu na druge potencijalne lokacije.

Nakon najave zatvaranja ove fabrike, reagirala je portugalska vlada zahtevajući da se radnicima da šansa za povećanje efikasnosti. Sa druge strane, sindikati tvrde da problem ne leži u slaboj efikasnosti, već u želji da se proizvodni potencijali prebace u Istočnu Evropu, gdje je radna snaga neuporedivo jeftinija.

Postoji čak i velika mogućnost da se zbog štrajkova u Njemačkoj i Španiji ugrozi lansiranje potpuno nove ,,Korse", koja je od presudnog značaja za Opel.