auto
1

Prvi rezultati projekta Open Innovation grupe Peugeot Citroën

Klix.ba
Povodom trećeg rođendana znanstvene mreže StelLab, PSA Peugeot Citroën predstavlja prve rezultate istraživanja započetih sa svojim znanstvenim partnerima. Provedena istraživanja na polju "Clean technologies", sučelja čovjeka i stroja ili pak sustava pomoći u vožnji konkretizirala su projekt "Open Innovation" koji vodi Grupa.

StelLab – Science Technologies Exploratory Lean Laboratory – je struktura koja animira znanstvena partnerstva vođena u saradnji Znanstvene direkcije i Sveučilišta PSA Peugeot Citroën. Sastavni je dio projekta "Open Innovation" koji je pokrenula Grupa PSA. Njegova misija je da animira mrežu razmjena i dijaloga između znanstvenika, stručnjaka PSA Peugeot Citroën te izvrsnih vanjskih partnera.

Tri godine nakon osnutka StelLaba objavljeni su prvi rezultati istraživanja poniklih iz ovih partnerstva, predstavljajući pravce razmišljanja PSA Grupe o tome kakav će biti automobil za 15 godina. Odgovoriti na velike izazove koje donosi budućnost misija je koju je zacrtala Grupa PSA Peugeot Citroën kroz svoju mrežu otvorenih laboratorija OpenLabs na području zaštite okoliša, automobilske sigurnosti i iskustva u vožnji.

"Clean technologies", odgovor na izazove smanjenja emisija CO2

  • Izgaranje krutih goriva velike gustoće energije umjesto ugljikovodika.
  • Simulacija ponašanja kompozitnih materijala za smanjenje mase vozila.
  • Materijali s memorijskim efektom za poboljšanje aerodinamike vozila ovisno o uslovima korištenja.

Sistemi pomoći u vožnji za što sigurnija vozila

  • Pomoć vozaču koja se temelji na vožnji u grupi tipa „jata riba“ radi veće protočnosti prometa, smanjenja opasnosti od sudara i smanjenja vremena provedenog u saobraćaju.
  • Sakupljanje i analiza podataka snimljenih na otvorenim cestama radi boljeg razumijevanja kompleksnih ponašanja u vožnji.

Interface čovjek-mašina za novi doživljaj vožnje

  • Promatranje i analiza kulturoloških očekivanja kineskih kupaca kako bi im se ponudile inovacije koje zadovoljavaju njihova očekivanja.
  • Prepoznavanje pokreta prstiju i ruku položenih na upravljač radi povećanja sigurnosti u automobilu.