Milionska vrijednost
20

Prvi proizvedeni Maserati Ghibli Spyder dobit će novog vlasnika

D. B.
Nakon što je Maserati predstavio Ghibli coupe na Sajmu automobila u Torinu 1968. godine, ovaj model je brzo postao omiljen jet setu, a uskoro je porasla potražnja za kabrioletskom izvedbom. Kako bi udovoljno kupcima, Maserati je naručio prototip od Ghije.

Primjerak na fotografijama je prvi od ukupno 125 proizvedenih te nosi broj šasije 1001, a ima i nekoliko unikatnih detalja. Zasnovan na zadivljujućoj karoseriji Giorgetta Giugiara, od produkcijskih primjeraka se razlikuje po ručkama montiranim preko ovalnih udubljenja, kao i po nedostatku poklopca rezervoara koji je skriven u prtljažniku. Poklopac prtljažnika je duži na prototipu u odnosu na produkcijski model, a karakteriše ga linija koja ujedno povećava krutost. Antena za radio je na drugom mjestu, a logotipi su smješteni zajedno na vozačevoj strani, a ne po jedan na obje strane stražnjeg dijela.

Mehanički je prototip sličan produkcijskoj verziji Ghibli Spydera, a javnost ga je upoznala jer se pojavio na Sajmu automobila u Torinu 1968. godine. U Ameriku je transportovan sedamdesetih godina prošlog stoljeća te je do osamdesetih čuvan u skladištu. Tokom godina su napravljene određene promjene, a između ostalog su postavljeni bočni retrovizori i zvučnici.

Godine 2018. je automobil prodan na aukciji, nakon čega ga je novi vlasnik poslao na restauraciju u kompaniju RM Auto Restoration. Proces je uključivao potpunu rekonstrukciju motora, Weber karburatora, razvodnika i mjenjača, kao i kočnica te ovjesa. Hladnjak je također repariran, a postavljene su nove instalacije, vodena pumpa i crijeva.

Armaturna ploča je presvučena Maseratijevom smeđom kožom, kao i sjedišta te gotovo kompletna unutrašnjost, a Campagnolo felge su restaurirane i na njima su sada nove Pirelli Cinturato gume.

Karoserija je u potpunosti ogoljena te ponovo lakirana Giallo bojom, a restauriran je i mekani krov. Restauracija je koštala 422.000 dolara, a procjenjuje se da će automobil na aukciji zakazanoj za 19. august biti prodan po cijeni između 1,25 i 1,6 miliona dolara.