auto
8

Prvi proizvedeni Lotus Elite će biti prodan na aukciji u julu

Klix.ba
Prvi produkcijski Lotus Elite Series I iz 1958. godine bit će prodan na aukciji u julu, saopćila je aukcijska kuća Silverstone Auctions.

Fanovi Lotusa će uskoro imati priliku kupiti prvi produkcijski model Elite. Radi se o potpuno restauriranom Lotusu Elite Series I sa brojem šasije 1009, koji je proizveden 1958. godine. Bit će prodan na aukciji 30. jula, koju organizuje Silverstone Auctions.

Automobil je javno predstavljen na Earls Court Motor Showu 1958. godine, a kupio ga je jedan od omiljenih kupaca osnivača Lotusa Colina Chapmana. Također, učestvovao je na utrkama širom Evrope nekoliko godina, uključujući Goodwood i Nurburgring, a nakon toga je smješten u garažu.

Međutim, šansa za novi život se ukazala, pa je uslijedila rekonstrukcija. Skinuta je šasija od fiberglasa, karoserija je ofarbana, motor restaurirann po trkaćim specifikacijama, automobil je dobio nove točkove i ovjes, mjenjač je također restauriran, a dodana je i sigurnosna oprema poput sigurnosnog kaveza. Britanski eksperti za lotus iz kompanije Tolman Motorsport su se potrudili da ovaj Elite juri cestom onako kako je Colin Chapman namjeravao.

Automobil će biti prodan 30. jula, a očekuje se da će novi vlasnik izvojiti između 100.000 i 134.000 dolara.