Stiže 2019. godine
23

Prvi električni Volvo će biti potpuno novi hatchback

Klix.ba
Prvi električni model kompanije Volvo bit će produkcijska verzija koncepta 40.2 predstavljenog u maju prošle godine.

Baš kao što je slučaj s konceptom 40.1 koji je postao produkcijski crossover XC40, novi električni hatchback se neće mnogo razlikovati od koncepta 40.2. Kada je taj koncept predstavljen, spekulisalo se da najavljuje sljedeću generaciju modela V40 i S40, ali njegov električni pogon je predstavljao najveći nagovještaj.

No, hatchback koji podsjeća na coupe će biti dio porodice modela s oznakom 40 s obzirom na njegovu veličinu i konceptno ime, a dijelit će isti dizajnerski jezik sa svojom braćom.

Volvo je zvanično potvrdio da će električni model stići 2019. godine, ali detalji nisu otkriveni. Šef kompanije Hakan Samuelsson je za magazin Autocar u septembru rekao da će se pojaviti prije električnih verzija postojećih modela. Električni XC40 će vjerovatno postati drugi električni Volvo.

Produkcijski 40.2 će biti baziran na novoj CMA platformi (Compact Modular Architecture) koji je kompatibilan sa svim vrstama pogona, uključujući električni. Cilj kompanije je da automobil jednim punjenjem pređe blizu 500 km. Volkswagen planira da će njegov električni ID hatch imati domet 400 km.