Ista snaga, novi oblik
28

Prvi BMW M3 u praktičnijem pakovanju stiže u drugoj polovini godine

E. L.
Nakon 36 godina čekanja/nećkanja u BMW-u su konačno dali zeleno svjetlo čuvenom M odjelu u kojem privode kraju posao oko modela M3 Touring.

BMW-ov odgovor na slično koncipirane modele koje već godinama nude Audi i Mercedes-Benz ušao je u završnu fazu testiranja, a prvi M3 u praktičnijem karavanskom pakovanju za nekoliko mjeseci priključit će se ostatku plemenitog M društva iz Serija 3 i 4.

Sa sloganom "Ista snaga u novom obliku“ u Minhenu jasno sugerišu da će i M3 Touring pokretati poznati redni trolitarski biturbo motor sa šest cilindara (S58) koji pokreće modele M3/M4 i u snažnijem izdanju (Competition) razvija 510 KS i 650 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Iako još uvijek nije zvanično potvrđeno, ranije je spominjano da će se M3 Touring nuditi isključivo u kombinaciji s pogonom preko obje osovine (xDrive) i 8-stepenim automatskim mjenjačem, ali performansi neće nedostajati s obzirom na potencijal spomenutog motora.

Podsjećanja radi, M3 Touring bit će treći karavanski model koji "potpisuje“ BMW-ov M odjel u kojem su svoju magičnu "slovo i broj“ oznaku do sada nudili samo u kombinaciji s većim modelima iz Serije 5 (E34 i E61), jer je davni pokušaj na osnovici Serije 3 (E46) na kraju ostao u formi prototipa.