Početak realizacije
71

Prve Alpine A110 isporučene su francuskoj policiji

E. L.
Prema ugovoru iz oktobra, Alpine će za potrebe francuske policije isporučiti 26 modela adekvatno obojenog i policijskim potrebama prilagođenog sportskog modela A110.

U oktobru je stigla vijest da je sklopljen ugovor između Alpine i Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske prema kojem će poznata automobilska kompanija pod okriljem Renaulta francuskoj policiji isporučiti 26 primjeraka modela A110.

Zna se da će policijske Alpine A110 zadužiti snage žandarmerije koje su u Francuskoj zadužene za održavanje sigurnosti u gradovima do 20.000 stanovnika, a na fotografijama se može vidjeti kako u ulozi policijskih automobila izgledaju prva dva isporučena primjerka.

Pored detalja koji su uobičajeni na karoserijama policijskih automobila, zanimljivo je da su Alpine za potrebe žandarmerije umjesto standardnih 17-inčnih postavljene na opcionim 18-inčnim točkovima, što sugeriše da se iza naslona sjedišta možda krije snažnija pogonska opcija 1,8-litarskog četverocilindarskog turbobenzinskog motora koji pokreće i aktuelni Renault Mégane RS.

U tom slučaju, policajci će umjesto standardnih 252 KS i 320 Nm najvećeg obrtnog momenta moći da računaju na 300 KS i 340 Nm, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde i 275 km/h. Podaci koji se neće svidjeti osobama zbog kojih policija i postoji.