Pripreme za zimu
178

Promo / Provjerite koje gume su uvjerljivi pobjednik testova za ovu zimu

Bliži se vijeme zimske sezone i zimskih uslova vožnje. Jutra i noći su već vrlo hladni i ljetne gume ne rade tako dobro, te je dobro na vrijeme se upoznati koje su gume ove sezone ostvarile ajbolje rezultate na testiranjima.

Ovu zimu smo opet svjedoci Continentalove dominacije na testiranjima zimskih guma na gotovo svim testovima koji su provedeni i objavljeni u Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji itd.

Rezultati pokazuju da je u dvije testirane dimenzije najpoznatijeg i najpriznatijeg testiranja guma koje provodi njemački auto-moto klub ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V), Continental TS860 u obje dimenzije (205/55R16 i 175/65R14) superiorno zauzeo prvu poziciju.

Continental je pobjednik i u ostalim testiranjima zimskih guma za ovu zimu kao što su: TCS - Touring Club Suisse Švicarska, ACE - Auto Club Europe, ARBÖ - Auto Club Austrija, GTÜ - Društvo za tehnički nadzor, Auto Motor und Sport magazin iz Njemačke, Auto Express magazin iz Britanije, ÖAMTC - Der Österreichische Automobil Motorrad und Touring Club iz Austrije.

Testiranja guma su otišla jako daleko, tako da ADAC testira gume u čak 18 različitih kategorija. Gume za testiranje se kupuju nasumično kod trgovaca po raznim državama, svaki proizvođač se testira na nekoliko kompleta guma, zatim se uzima prosjek kao konačni rezultat tako da su moguće greške u mjerenju gotovo nemoguće.

Mjerenja se obavljaju digitalno, sa milimetarskom preciznošću u kočenju, kretanju u zavojima, izbacivanju vode i sličnom. Nikada do sada nije zabilježena ovolika superiornost jednog proizvođača guma u odnosu na druge na testiranjima guma.

Zimske gume 205/55 R16 H - ADAC testiranje

Dimenzija gume 205/55 R16 dolazi kao standardna za Golf VII, te s ukupnim udjelom od gotovo 15% tržišta EU ističe se i kao najprodavanija pojedinačna dimenzija u asortimanu svih veličina guma. Zbog toga su stručnjaci ADAC-a testirali 16 modela u dimenziji 205/55 R16 H za zimu 2018/19 i to u 18 pojedinačnih kriterija za koje je ADAC poznat već godinama. Testno vozilo je Volkswagen Golf.

Tri kandidata za testiranje dobivaju ADAC-ovu ocjenu "Jako dobro" s gotovo istim ukupnim ocjenama. Široki je spektar guma u sredini sa čak jedanaest proizvođača s ​​više ili manje izraženim slabostima zaradilo ocjenu ADAC-a "Dobro". Jedan model gume završava s ocjenom "Dovoljno", a zadnji ne prelazi sa ocjenom "Manjkav".

Zimske gume 175/65 R14 T - ADAC testiranje

Stručnjaci ADAC-a za ispitivanje guma testirali su dvanaest modela guma u dimenziji 175/65 R14 T za zimu 2018/19. Ovom dimenzijom mogu se opremiti mnogi mali automobili kao što je testirani Ford Fiesta.

Dva ispitna kandidata dobivaju ADAC ocjenu "Jako dobro". Širok raspon u sredini sa osam sudionika testova s ​​više ili manje izraženim slabostima zaradilo je ocjenu ADAC-a "Zadovoljavajuće". Jedan model gume završava s ocjenom "Dovoljno", a drugi prelazi sa ocjenom "Manjkav".

Pitali smo stručnjaka za Continental gume o čemu se radi, te kako je moguće da je Continental zauzeo prvo mjesto u gotovo svim testiranjima zimskih guma za ovu sezonu?

"Možda je bolje pitanje zašto Continental zimske gume bolje koče po mokrom, snijegu i ledu? Zašto se bolje ponašaju po suhoj cesti? Zašto bolje odvode vodu kroz kanale na gumi? Zašto se bolje ponašaju u zavojima? Zašto troše manje goriva? Zašto proizvode manju buku? Odgovor na to pitanje je dosta kompleksan, to je rezultat profesionalnog rada i superiornosti stručnjaka u Njemačkom Hannoveru i njihovim inovativnim metodama poboljšanja karakteristika guma kao što su:

  • Cool Chili tehnologija
  • Materijal od silicijeva dioksida
  • Smola winter performance
  • Matrica od fleksibilnog polimera
  • Liquid Layer Drainage
  • Multi Channel Sipe Design
  • Snow Curve plus tehnologija
  • 3D struktura proreza"

Treba istaći da stručnjaci Njemačkog Continentala sve gume konstruiraju, testiraju i patentiraju u svojim poligonima i uredima u Njemačkom Hannoveru, a sve gume Continental grupe Continental proizvodi u svojim tvornicama diljem EU i to u zemljama kao što su Njemačka, Francuska, Rumunjska, Češka, Slovačka, Portugal itd., zbog toga na svim gumama Continentala piše "Engineered in Germany".

Razlike u kvaliteti guma između tvornica nema jer se sve gume proizvode po istim standardima i sa istom smjesom te gume iz svih tvornica završavaju po svim zemljama EU. Recimo jedna dimenzija se radi u jednoj tvornici za cijelu Evropu i šire.

Osim što proizvodi vrhunske gume i definitivno je je najpoznatiji po gumama, trenutno je Continental vlasnik i proizvodi brendove kao što su Sportiva, General Tire, Gislaved, Barum, Semperit, Matador, Uniroyal, Viking itd.

Continental je trenutno i jedan od najvećih proizvođača auto dijelova na svijetu gdje također prednjači u izumima i patentima koji unaprjeđuju sigurnost u saobraćaju.

Velika prednost marke Continental je odlična zastupljenost i pristupačnost. Tako Continental gume i gume Continental grupe možete kupiti u gotovo svakom gradu, mjestu i selu u Bosni i Hercegovini. Mnogi veliki vulkanizeri drže jako velike lagere Continental guma gdje odmah na licu mjesta ili upitom možete kupiti gume Continental Grupacije.

Također, gdje god kupite gume Continental grupe bilo kojeg brenda imate tvorničku garanciju tri (3) godine i sigurni ste kroz zimu i u slučaju bilo kakvog problema veliki sistem je iza ovih guma i tog provjerenog proizvoda.

Zbog velikih proizvodnih kapaciteta, dugogodišnje prisutnosti na tržištu Bosne i Hercegovine gume cijele Continental grupacije su jako povoljne u Bosni i Hercegovini tako da nisu izuzeci velike gužve kod vulkanizera koji rade sa markom Continental, pogotovo jer nije rijetkost da kupci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore dolaze kupovati gume u Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, raspon cijena je jako velik, ali početak ponude, na primjer, čini guma Sportiva, Gislaved i sl. u dimenziji 175/70R13 za starija vozila kao što je Golf II koja se može kupiti već od 65 do 70 KM. Najčešću dimenziju u Bosni i Hercegovini 195/65 R15 91T u modelu Continental TS860 koji je višestruki pobjednik testova za vozila poput Golf V, Golf VI itd. u Bosni i Hercegovini može se kupiti već za 115 do 120 KM po komadu. Jeftinije marke iz Continentalovog programa poput gume General Tire, Sportiva, Gislaved koštaju oko 75 do 80 KM u ovoj dimenziji, gdje može postojati razlika od par postotaka u cijeni, zavisno od vulkanizerske radnje.