Brojevi u porastu
0

Provjerili smo koliko je Tesla automobila uvezeno u BiH i šta sprečava ekspanziju

B.H.
Tesla model Y (Foto: Tesla Motors)
Tesla model Y (Foto: Tesla Motors)
Uvoz električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu doživljava sve veći rast, a možda i najpopularniji brend u ovoj kategoriji Tesla, pronalazi svoj put i do naših cesta.

Kada je riječ o uvozu električnih automobila u našu državu, u devet mjeseci 2023. godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je njih 162, a primjetno je kako dominira uvoz iz Njemačke.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, od ovog broja u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 13 Tesla automobila.

Najviše je modela Tesla Y, njih sedam, slijedi Model S sa tri, Model 3 sa dva vozila i jedan Tesla X.

Možemo primijetiti da je uvoz Tesli u značajnom porastu, s obzirom da je prošle godine ukupno uvezeno pet modela, a godinu ranije tri.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u BiH je do sada ukupno uvezeno 29 Tesla automobila.

Ono što sasvim sigurno sprečava veću zastupljenost ovih vozila je nepostojanje zvaničnog zastupništva u Bosni i Hercegovini, pa tako kupci Tesle u našoj zemlji najbliži servisni centar imaju u Zagrebu.

Ono što je još jedan od izazova za sve kupce Tesle u BiH je manjak zvaničnih punjača, odnosu onih koji su certificirani od Tesle. Prema podacima sa zvanične web stranice, u BiH postoje svega tri punjača - u Sarajevu, Tarčinu i Banjoj Luci.

Ukoliko situaciju usporedimo s Hrvatskom, možemo vidjeti koliko je zvanično zastupništvo bitno. Tesla model 3 je drugi najpopularniji električni automobil u BiH, a prema podacima iz 2022. godine, u Hrvatskoj je ukupno 630 Tesla automobila.