{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proslava petog rođendana modela Juke: Nissan složio origami automobil u prirodnoj veličini

6.11.2015. u 17:55
2
15
Proslava petog rođendana modela Juke: Nissan složio origami automobil u prirodnoj veličini
2
U sklopu proslave Jukeove pete godišnjice postojanja i prvog mjesta na tržištu u segmentu, sa više od 700.000 prodanih primjeraka, Nissan i jedan umjetnik iz Velike Britanije, koji radi s papirom, udružili su snage na jedinstvenom projektu kako bi stvorili Origami Juke u prirodnoj veličini.
U počast Nissanovim japanskim korijenima i nadahnut prvim koracima dizajna svakog automobila, prenošenju zamisli na komad papira, umjetnik Owen Gildersleeve ručno je izradio detaljnu repliku Jukea od papira u prirodnoj veličini.

Za stvaranje skulpture koja prikazuje i najsitnije detalje Owenu je bilo potrebno više od 200 radnih sati i više od 2000 listova papira.

Origami Juke krase jednake odvažne linije, poput blatobrana, svjetala i prednje maske, kojima stvarni model duguje svoj prepoznatljivi karakter.

"Bio je ovo odličan projekt. Vrlo naporan, ali me ispunio osjećajem zadovoljstva. Ova slavljenička skulptura sjedinjuje mnoštvo utjecaja, poput tehnike origamija, upotrebljene u počast Nissanovim japanskim korijenima. Upotreba tolikih listova papira za stvaranje cijelog modela predstavlja hiljade ljudi koji su pomogli pretvoriti Nissan Juke u stvarnost i hiljade radnika u tvornicama u Velikoj Britaniji koji to rade svakoga dana", izjavio je umjetnik Owen Gildersleeve.

Odvažan, prepoznatljiv dizajn Nissana Juke bio je ključni faktor njegovog uspjeha. Nissan je predstavljanjem modela Juke stvorio potpuno novi segment kompaktnih crossovera i ponudio vozačima dizajn koji je potpuno različit od ostalih automobila na cesti.

Juke, koji se proizvodi u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, ove je godine proslavio svoj peti rođendan. Od prvih isporuka u oktobru 2010. samo je u Velikoj Britaniji prodano više od 150.000 primjeraka, dok je ukupno u Evropi prodano više od 700.000 primjeraka, što ga čini najprodavanijim kompaktnim crossoverom na kontinentu.

Jukeova dugoročna budućnost u Velikoj Britaniji nedavno je osigurana potvrdom da će tvornica u Sunderlandu proizvoditi i sljedeću generaciju Jukea te ulaganjem 100 miliona funti u tvornicu, čime je osiguran njen rad do 2020.

"Prvi je korak u dizajnu svakog automobila prenošenje zamisli na list papira. Nakon tog jednostavnog početka slijedi složen put do proizvodnje koji uključuje stotine stručnjaka, hiljade radnih sati i ulaganja koja se mjere u milionima. Stoga smatramo da je vrlo prikladno da peti rođendan Nissana Juke proslavimo odavanjem počasti tom jednostavnom, ali odvažnom, prvom koraku, uz dodatak Nissanove prepoznatljive inovativnosti i uzbuđenja”, rekao je Darryl Scriven, direktor dizajna u Nissanovom evropskom dizajnerskom centru

Origami Juke predstavljen je u vrijeme Svjetskih dana origamija koji se obilježavaju širom svijeta između 24. oktobra i 11. novembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: