auto
3

"Propali" Detroit domaćin svjetskog automobilskog sajma

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Američki grad Detroit ili kolijevka automobilske industrije, iako je bankrotirao sudskom odlukom u martu, domaćin je jednom od najvećih svjetskih sajmova automobila.

Ekipa agencije Anadolija posjetila je jedan od najznačajnijih sajmova u Sjevernoj Americi i svijetu NorthAmerican International Auto Show (NAIAS), koji će trajati od 18. do 26. januara.

Detroit, kao kolijevka automobilske industrije ovim automobilskim spektaklom želi pokazati da se američka automobilska industrija izvukla iz krize. Detroit, koji je sa 18,5 milijardi dolara duga bankrotirao sudskom odlukom u mjesecu martu, kako bi se vratio starom sjaju ove godine se odlučio za jednu veliku organizaciju.  

Na ovogodišnjem sajmu, koji predstavlja preko 50 svjetskih marki automobila, učestvuju između ostalih Mercedes-Benz, General Motors, Ford Motor Company, Chrysler, BMW, a sajam će pratiti više od 5.000 predstavnika medija iz cijelog svijeta. Očekuje se da će sajam, koji će ugostiti i američkog potpredsjednika Joea Bidena, posjetiti oko 850 hiljada ljubitelja automobila.

Predsjednik NAIAS-a Bob Shuman, u intervjuu za AA, kazao je kako će na ovogodišnjem sajmu biti prikazani najnoviji modeli svjetskih poznatih automobilskih marki, te da će sajam ekonomski pomoći gradu koji je u velikoj krizi. 

"NAIAS će Detroitu donijeti oko 365 miliona dolara", kazao je Shuman. 

Prema njegovim riječima, pripreme za ovaj veliki automobilski spektakl počele su u oktobru prošle godine, a sajam će pružiti mogućnost radnih mjesta za oko 1.500 osoba. 

"Sajam je nakon 1989. godine postao poznat na međunarodnom nivou. Naš sajam je jedan od najveća tri u svijetu i biti domaćin jednog ovakvog sajma za nas je veoma važno", rekao je Shuman. 

Naglasivši da će na sajmu biti prikazane desetine novih modela automobila, Shuman je kazao da će biti vrlo teško odlučiti koji od njih će biti zvijezda ovogodišnje auto smotre.