Električni crossover
22

Proizvodnja Teslinog Modela Y počinje u novembru 2019. godine

Klix.ba
Teslin električni crossover Model Y bi mogao stići na tržište prije nego se to najavljivalo u prethodnim izvještajima.

Model Y će biti električni CUV velikog dometa koji će biti baziran na potojećem Teslinom Modelu 3. Reuters navodi da će proizvodnja ovog modela početi u novembru 2019. godine. Planirana je i proizvodnja u Kini, ali tek dvije godine kasnije. To su potvrdila dva izvora.

Treba reći i da se to podudara i s napisima nekih medija koji su objavili da će prodaja početi u martu 2020. godine.

Međutim, poznato je da kompanija Tesla nerijetko produžuje rokove, tako da i ako su nove informacije tačne, to ne mora nužno značiti da će Model Y zaista stići u pomenutim rokovima.

Kompanija je dobavljačima dala detalje o programu, a proizvodnja će početi u postrojenju koje se nalazi u Fremontu u Californiji. S obzirom na činjenicu da ovo postrojenje nema kapacitet da proizvede dovoljno primjeraka Modela Y i Modela 3, Tesla će proizvodnju obavljati i na drugim lokacijama, vjerovatno u Kini.

Predviđa se godišnja proizvodnja 500.000 automobila U SAD-u te znatno manja količina u Kini koja će biti izražena u nekoliko desetina hiljada. Proizvodnja 500.000 primjeraka Modela Y godišnje je jednaka planovima Elona Muska za ukupnu proizvodnju u Fremontu do kraja ove godine, iako kompanija nije ni blizu te brojke.

Jasno je da će Model Y dijeliti dosta komponenti s Modelom 3, pa bi proces proizvodnje trebao biti lakši i brži.