auto
0

Proizvodnja Hyundai i20 seli u Europu

Sarajevo-x.com
Hyundai Motor Company, četvrti najveći proizvođač automobila u svijetu, zvanično je potvrdio informaciju o premještanju dijela proizvodnje modela i20 u Tursku. Proizvodnja popularne "dvadesetke" zvanično će krenuti u maju naredne godine.

Osnovni razlog premještanja dijela proizvodnje jeste povećana potražnja za posljednjim novitetom Hyundai "i generacije" u Evropi. Naime, samo u Turskoj, Hyundai je lider u B segmentu sa 18% tržišnog udjela, a upravo Hyundai i20 jeste jedan od najprodavanijih automobila na tržištu uopšte. Vrlo dobre prodajne rezultate i20 bilježi i na drugim tržištima širom Starog kontinenta. Zahvaljujući proizvodnji u Turskoj, Hyundai će se svakako dodatno približiti svojim kupcima na vrlo važnom europskom tržištu, baš kao što je to slučaj sa modelom i30, koji se odnedavno takođe proizvodi u Evropi, u Hyundai tvornici u Češkoj.

Za potrebe proizvodnje modela i20 u Turskoj, u postojeću tvornicu uloženo je dodatnih 75 miliona američkih dolara, uz planiranu proizvodnju od 80.000 vozila godišnje. Trenutno se u Turskoj proizvode modeli Accent, Hyundai Matrix i H-1.

Vezani članci