auto
0

Proizveden jubilarni Audi TT

Sarajevo-X
Sa trake u fabrici Audi Hungaria Motor Kft. u Györu sišao 250.000-ti Audi TT. Ovaj jubilarni TT je 250 KS snažni Coupé sa 3.2 litarskim 6-cilindarskim motorom, quattro pogonom i naprednim DSG-mjenjačem. Ovaj automobil predviđen je za američko tržište.

«Broj od 250.000 modela Audi TT dokaz su za uspjeh ovog automobila i kompetenciju mađarskih proizvođača. To se ogleda i u veoma velikoj potražnji», riječi su Thomasa Faustamanna, predsjedavajućeg Uprave fabrike Audi Hungaria Motor Kft., 100-procentnog društva-kćerke Audi AG-a. Inače, Audi TT se izvozi u više od 40 zemalja svijeta.

Montaža TT Coupé-a počela je u aprilu 1998. u mađarskom gradu Györ. Do danas je proizvedeno 165.000 modela TT Coupé. Serija TT Roadstera krenula je u trećem kvartalu 1999. godine. Do sada su u Mađarskoj proizvedena 85.000 TT Roadstera. Pored četverocilindarskih motora sa spektrom snage od 150 do 225 KS od 2003. godine je Audi TT u ponudi i sa 250 KS snažnim 6-cilindarskim motorom.

Ova dva TT-modela «kombinovano» se proizvode u fabrikama u Ingolstadtu i Györu. Pogon za presovanje, proizvodnja karoserije i lakirnica za model TT smješteni su u Ingolstadtu. Lakirane karoserije vozom se transportuju za Györ. Tamo se odvija završna montaža. Do sada je Audi u montažu ovog sportskog automobila u mađarskoj fabrici investirao 35 miliona Eura. Fabrika u Györu trenutno broji 300 zaposlenih.

Audi Hungaria sa sjedištem u Györu također je centralni proizvođač motora Audi Koncerna. Ona već godinama važi za najvećeg izvoznika Mađarske i za firmu koja ostvaruje jedan od najvećih prometa u zemlji.