|

Prodaja automobila u Evropi oslabila šestu godinu uzastopno

Prodaja automobila u Evropi oslabila šestu godinu uzastopno
0
S
SRNA
16.1.2014. u 12:59
3
komentara
0

dijeljenja
Prodaja automobila u Evropi oslabila šestu godinu uzastopno
Evropsko tržište automobila opada već šest godina uzastopno, ali neočekivano poboljšanje u decembru možda predstavlja nagovještaj oporavka, pokazuju danas objavljeni industrijski podaci.
Prodaja automobila u EU oslabila je prošle godine za 1,7 posto, na 11,8 miliona automobila, što je najslabiji rezultat od 1995. godine i za 26 posto manje u poređenju sa 2007. godinom, prije početka krize, objavilo je udruženje evropskih proizvođača.

Pad prodaje ipak nije na nivou strahovanja proizvođača početkom prošle godine, kada je prognozirano smanjenje za tri do pet posto.

U decembru prošle godine zabilježeno je poboljšanje prodaje za 13,3 posto, čime je trend oporavka nastavljen u četvrtom uzastopnom mjesecu.

"Smatram da većina nije očekivala poboljšanje u četvrtom kvartalu. I ja sam iznenađen njegovim obimom", izjavio je Sascha Gommel, analitičar automobilske industrije u Commerzbank AG iz Frankfurta.

On je ocijenio da je tržište bilo na dnu sredinom 2013. godine i da je ušlo u period oporavka, prenio je AP.

Commerzbank prognozira da će ove godine u Evropi biti prodato tri posto više automobila nego prošle godine, što će biti prvo poboljšanje od 2007. godine.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...