Vrijeme je
0

Priprema li se Porsche za obaranje apsolutnog rekorda na Nürburgringu?

Klix.ba
Porsche 919 Hybrid Evo uskoro bi mogao krenuti u obaranje sopstvenog apsolutnog rekorda staze Nürburgring Nordschleife koju je njemački vozač Stefan Bellof (u Porscheu 956) prije 35 godina prešao za čudesnih 6 minuta i 11,3 sekunde.

Rekordi postoje da bi se obarali, Porsche za nekoliko dana proslavlja 70. rođendan, 919 Hybrid Evo "leti" na potpuno praznom Nürburgringu pa se čini da je došao pravi trenutak za obaranje apsolutnog rekorda na čuvenoj njemačkoj stazi, koji je ostvaren 1983. godine kada je njemački vozač Stefan Bellof (tragično nastradao 1985. godine na trci izdržljivosti 1.000 kilometara Spa) u Porscheu 956 Nordschleife krug "zatvorio“ za 6 minuta i 11,3 sekunde.

Porscheovo "oružje“ za novi apsolutni rekord Nürburgringa je 919 Hybrid Evo: LMP1 prototip koji ne mora ispunjavati regulative FIA-e koje se primjenjuju u WEC-u (World Endurance Championship), što je inžinjerima Porschea omogućilo da od brzog naprave još brži automobil.

U odnosu na LMP1 model koji je učestvovao u WEC-u, Porsche 919 Hybrid Evo izgubio je dodatnih 39 kilograma, što je postignuto ukidanjem svjetala, brisača vjetrobrana, klima-uređaja, pneumatskog sistema za podizanje, nekoliko senzora...

Hibridni automobil čija aerodinamička rješenja u zavojima "proizvode" veću silu pritiska na podlogu od bolida Formule 1 pokreće dvolitarski V4 turbo motor kojem asistiraju dva elektromotora, što u konačnici znači da vozač na raspolaganju ima skoro 1.200 konjskih snaga.