Iz 1969. godine
25

Primjerak Lamborghini Miure pronađen u skladištu na aukciji prodat za 1,5 miliona dolara

M. A.
Foto: Sotheby's
Opisan kao primjer "vremenske kapsule" legendarnog Lamba, 50-godišnji superautomobil sačuvan u netaknutom stanju, s originalnom bojom, limarijom i svim fabričkim mehaničkim komponentama, nedavno je na aukciji prodat za čak 1,5 miliona dolara.

Lokalna aukcijska kuća Sotheby's vjeruje da je ovo jedan od posljednjih preostalih primjeraka koji se još uvijek nalazi u potpuno izvornom stanju, što pomaže objasniti zašto je konačna prodajna cijena daleko premašila procjenu prije licitacije od 1,2 do 1,4 miliona dolara. Ovaj unikatni automobil izazvao je ozbiljnu borbu među kolekcionarima.

"Novi vlasnik iskoristio je priliku koja se jednom u životu pruža da nabavi 'vremensku kapsulu' Lamborghini Miura P400 S, na kojoj je posljednji put nešto mijenjano još 1974. godine. Lamborghini Miura se dobro prodao zahvaljujući svojoj ekskluzivnosti i rijetkosti, a ponosni smo što smo bili domaćini aukciji", saopćeno je iz aukcijske kuće Sotheby's.

Interesantno je da je ovaj automobil nedavno izbačen iz skladišta gdje je bio smješten s nekim stvarima koje su se davno prestale koristiti poput starog alata i nekih automobilskih dijelova.

Iz kuće Sotheby's kažu da se radi o nevjerovatnom automobilu koji ima historiju koja se može pratiti sve do izvornog vlasnika. Taj sretni pojedinac bio je izvršni direktor kompanije Walter Becker iz Nurnberga u Njemačkoj, koji je postao registrirani vlasnik 1971. godine, iako je Miuru zadržao samo tri godine.

"U vlasništvu bogatog socijaliste ovaj automobil je ostao sve do 1974. godine kada ga je prodao Hans-Peteru Weberu, koji je zajedno s bratom bio amaterski vozač i koji se tokom 60-ih i 70-ih redovno takmičio u Porscheu 911s", objavila je aukcijska kompanija.

Naime, 1974. godine braća su željela kupiti vrhunski superautomobil tog razdoblja i krenuli su u pronalaženje Miure. Nalazeći "Giallo Flay" žutu Miuru P400 S u Nurnbergu, odmah su kupili taj automobil od ekscentričnog Beckera, koji je imao veliku kolekciju automobila.

Kako je prethodno opisano, Weber je automobil uvijek držao u netaknutom stanju tokom svog vlasništva, a koristio je Miuru samo za posebne prilike. Hans-Peter Weber zadržao je automobil sve do svoje smrti 2015. godine, a tada se vjeruje da je Miura bila još uvijek u voznom stanju.

Od tada je vozilo smješteno u skladištu njegovog prijatelja u Njemačkoj, gdje je ostalo netaknuto posljednje četiri godine, a brojač kilometara pokazivao je svega 29.020 kilometara sve do trenutka aukcije, piše Daily Mail.