auto
0

Prije 85 godina isporučen prvi putnički automobil sa Škoda logom

Sarajevo-x.com
Prije tačno 85 godina, vozilo Škode sa logom krilate strijele izašlo je iz proizvodne linije prvi put. Luksuzna limuzina Škoda Hispano Suiza je bila prvi automobil sa prepoznatljivim zaštitnim znakom češkog proizvođača. Dana 10. maja 1926., prvi automobil je dostavljen predsjedniku Čehoslovačke, Tomáš Garrigue Masaryk. Samo 100 jedinica luksuzne limuzine proizvedeno je do 1929.godine.

Industrijski proizvođač iz Pilsen-a već je kupio licencu za proizvodnju luksuznih limuzina od izvorno španske fabrike Hispano-Suiza u 1924.godini. Dakle čak i prije spajanja automobila s fabrikom Laurin & Klement. To objašnjava dodatno ime u oznaci vozila. U proljeće 1925., počela je proizvodnja vozila. U maju 1926., prvi automobil bio je završen. Dizajn su osmislili tada vodeći proizvođači karoserija, firma Messrs. Brožík & Jech, a kasnije Messrs. Laurin & Klement.

Proizvodnja je još uvijek daleko od današnje serijske proizvodnje. Svaka Škoda Hispano Suiza 25/100 PS je bila ručno izrađena prema željama kupca. Stoga, je svaki automobil bio jedinstven. U zavisnosti od opreme, vozila su imala težinu i do 2.700 kilograma. To je omogućavalo maksimalnu brzinu od 140 km/ h.

Među kupcima i vlasnicima u to vrijeme bili su premijer Antonín Švehla, kao i važni industrijalci i aristokrate Čehoslovačke, te poznati strani kupci. Luksuzna oprema odgovarala je i nivou cijena postavljenih za Škoda Hispano Suiza. Osnovna cijena počinjala je sa 190.000 kruna i bila je nekoliko puta veća od cijene drugih vozila dostupnih na tržištu. U zavisnosti od opreme, cijena se mogla popeti na četvrt miliona kruna. Kancelarija predsjednika platila je tada čak 280.000 kruna za prvi model. Poređenja radi, mala Škoda 422 koštala je 38.000 kruna, dok velika limuzina Škoda model 860 oko 120.000 kruna.

Uz podatke koje je proizvođač naveo: "Škoda Hispano Suiza je luksuzni automobil dizajniran od strane briljantnih inženjera koji su stavili pečat i na najsitniji detalj izrađen s najvećom mogućom pažnjom od finog materijala".