U 77. godini
275

Preminuo Sead Alihodžić: Slavno ime autosporta u BiH

E. Z.
Danas je u gradu Liege u Belgiji, preminuo jedan od najboljih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih automobilista, legendarni Sead Alihodžić.

Rođen u Sarajevu 29. novembra 1946. godine, Sejo je kao vozač AMK Željezničar Sarajevo bio višestruki prvak Jugoslavije i Automobilista godine u Jugoslaviji, te nakon uspjeha u Formuli Super V, krenuo je među najbolje vozače svijeta nastupajući na trkama Vandervell British Formula 3 Championship Car Races.

Zahvaljujući ljubaznosti hronologičara automobiizima u BiH, Šefika Emrića, donosimo kratki presjek Alihodžićeve sportske karijere.

Sead Alihodžić je tako nastupao u Šampionatu Formule 3 u kojem su nastupali i vozači koji su nešto kasnije bili itekako uspješni u Formuli 1: Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Derek Warwick, Chico Serra, Stefan Johansson, Jan Lammers, Ian Flux, Andrea de Cesaris i drugi.

Na žalost za upravljačem bolida Formula 3, March 773 Toyota 2T-G Novamotor, Alihodžić je 1978. godine u engleskom Silverstoneu doživio strašnu nesreću koja ga je zauvijek udaljila sa trkaće staze. Ipak ostao je ubilježen kao prvi Bosanac u historiji koji je osvojio dva boda Šampionata Formule 3.

Sejo je vozio spektakularno i nezaboravno

Tako je i rekord na brzinskom ispitu "Dugi Trebević" od 21 km, na Rallyu Bratstvo Jedinstvo 1975. godine, Sarajevo-Beograd, koji je postavio Alihodzic Volkswagen Bubom grupe 2 i vremenom od 12:22 minuta oboren tek nakon gotovo deset godina kasnije na 18. YU Rally kada je Franz Wittmann Senior sa fabričkim Audi Quattrom A2 grupe B12 i koji je te 1984. godine bio prvak ERC, vozio najbrže vrijeme od 10:40 minuta.

Od bosanskohercegovačkih vozača Sejin rekord oborio je i sarajevski automobilista Neven Vukasović također na 18. YU Rally ali na nešto kraćoj stazi za upravljačem Volkswagen Golfa GTI grupe A i vremenom od 12:12 minuta.

U tada tradicionalnoj anketi za izbor Automobiliste godine u Jugoslaviji za 1975. godinu koju je vršio Tanjug, (Telegrafska agencija nove Jugoslavije, osnovana 5. decembra 1943. godine), od ukupno 91 novinara njih 80 dalo je svoj glas za Seada Alihodžića, 6 glasova za Aleša Pušnika, 3 glasa za Mladena Gluhaka, 2 glasa za Branka Nađa.

U Sarajevu je za mnoge ljubitelje autosporta Sejo bio legenda, jednaka kao Indexi, Davorin Popović, Mirza Delibašić. Vrijeme i mjesto posljednjeg ispraćaja ovog velikog imena autosporta u BiH biće objavljeno naknadno.