Izbor automobila godine
36

Predstavljamo finaliste za Klix Auto godine 2024: Mazda CX-60

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
I ove godine Klix.ba organizuje svoj izbor Automobila godine, a konkurencija nikada nije bila veća. Finalisti za nagradu Klix Auto godine 2024 su poznati, a dok izbor traje predstavljamo svakog od finalista zasebno.
Jedan od 7 ovogodišnjih finalista za Klix Auto godine 2024 je i Mazda CX-60. Potpuno novi SUV japanske marke prvenstveno smo upoznali i vozili na svjetskoj premijeri u Njemačkoj, a potom je stigao i u Bosnu i Hercegovinu.

Pored sjajnog dizajna i luksuzne kabine veliku pažnju Mazda CX-60 privukla je izborom motora gdje je svakako zanimljiv potpuno novi dizelski šestocilindraš koji je stigao u vrijeme kada gotovo sve marke "izbacuju" dizelaše iz ponude. Ipak, polako se pokazuje da tržište ipak i dalje želi i voli moćne dizelaše, a Mazdin "inline 6" je jedan od boljih koje smo vozili u zadnjih nekoliko godina.

U izbor za nagradu Klix Auto godine 2024. ulaze svi automobili koje su članovi žirija i redakcije portala Klix.ba imali priliku testirati u protekloj kalendarskoj godini. Pri izboru se za svaki automobil procjenjuju osnovni kriteriji: dizajn, udobnost, sigurnost, ekonomičnost, upravljivost, performanse, funkcionalnost, ekološki standardi, zadovoljstvo vozača i cijena. Jednako važni faktori su i tehničke inovacije koje automobil donosi na tržište ili u svoj segment, kao i faktor vrijednosti za novac.

Uz žiri koji bira glavnu nagradu u izboru učestvuju i čitaoci koji će svojim glasovima odlučiti o nagradi Klix Auto godine čitalaca, a svoju podršku ovom izboru pridružili su se i G-DRIVE, Raiffeisen Leasing, Total Energies, Heineken, Unicredit Bank i IQOS.

Početak izbora za nagradu Klix Auto godine je 1. februar 2024. godine, kada se otvara i glasanje za čitaoce u okviru nagrade Klix Auto godine čitalaca. Posljednji dan glasanja je 28. februar 2024. godine, dok će rezultati izbora žirija, kao i rezultati glasanja čitalaca na anketi biti objavljeni 29. februara 2024. godine na svečanoj ceremoniji dodjele Klix Auto godine 2024. nagrada u Sarajevu.