Povratak poznatog imena
14

Predsjednik Toyote želi "oživjeti" legendarnu Celicu

D. B.
Toyotin globalni portfolio trenutno uključuje dva sjajna sportska coupea, Supru i GR86, međutim, entuzijasti odavno traže "oživljavanje" modela Celica koji bi svoje mjesto našao između pomenuta dva modela.

Iako još uvijek nema zvaničnih informacija iz Toyote, predsjednik kompanije Tsuneji Sato je nedavno priznao da bi moderni nasljednik Celice bio dobra ideja. Tokom relija u Japanu je govorio pred novinarima, a prije toga je novi predsjednik uprave Akio Toyoda izrazio svoju strast prema Celici. Sato je dodao da bi volio vidjeti "oživljenu" Celicu u ponudi, no ni to nije najbolje od svega.

Best Car Web je kontaktirao Toyotu i zatražio dodatno pojašnjenje, a odgovor je bio zanimljiv. Navedeno je da "novi predsjednik Lexusa i GR kompanije, Sato, ima namjeru da nastavi lansirati GR sportske modele". Pored toga, izvor blizak Toyoti je otkrio da bi upravo nasljednik Celice mogao biti prvi projekt realizovan pod vodstvom novog predsjednika. Istina, sve ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito u ovom trenutku, tako da treba sačekati zvanične informacije.

U novom izvještaju se špekuliše o prirodi oživljavnaja Celice te se navodi da bi imalo smisla da Toyota proizvede novi električni sportski automobil. To je očigledno samo pretpostavka bazirana na činjenici da su neka historijska imena različitih proizvođača već oživljena i pretvorena u električne modele.

Ovo nije prvi put da se priča o Celici, jer je Toyotin inženjer Masayuki Kai za Car and Driver rekao da kompanija želi "vratiti Celicu i MR2".