Isplati li se?
4

Pozitivne i negativne stvari kožnih sjedišta u automobilima

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko još niste odlučili da li želite kupiti automobil s kožnim sjedištima ili ne, donosimo vam nekoliko prednosti i mana koje vam mogu pomoći pri donošenju odluke.

Kada je riječ o kupovini automobila, podrazumijeva se pronalazak onog modela koji ima sve što želite i što vam je potrebno, uključujući čak i najjednostavnije karakteristike. Nije važno kupujete li novi ili polovni auto, jer postoji zaista mnogo odluka koje treba donijeti tokom kupovine.

Jedna od jednostavnijih odluka je također i odluka da li želite automobil s kožnim sjedištima ili možda od tkanine. Nekima ova odluka može biti nebitna dok, s druge strane postoje i one osobe kojima je to važna stavka pri kupovini vozila.

Kožna sjedišta mnogi vole iz više razloga, a prvenstveno jer automobilu daju kvalitetniji i ekskluzivniji izgled. Međutim, drugim ljudima se kožna sjedišta ne sviđaju.

Prednosti kožnih sjedišta

Imaju ugodan miris: Za razliku od presvlaka od tkanine, kožna sjedišta ne upijaju mirise, a imaju specifičan miris koji mnogi nazivaju mirisom "novog automobila".

Teško se uprljaju: Na koži će mnogo teže nastati mrlje u poređenju s tkaninom, jer je uglavnom otporna na prljavštine i slučajno prolivenu tečnost.

Lako se čisti: Koža ima glatku površinu, što je čini vrlo jednostavnom za čišćenje. Možete usisati bilo koju prljavštinu i obrisati sjedišta.

Udobna su: Koža ima gustu i mekanu strukturu koja istovremeno pruža udobnost i podršku i mogu biti savršen izbor za osobe koje puno voze.

Odlična su za hladna podneblja: Kožna sjedišta su odličan izbor ako živite u podneblju s hladnijom klimom, jer je grijanje u sjedištima dostupno samo kod vozila s kožnim presvlakama.

Smanjuje alergene u autu: Kožna sjedišta mogu smanjiti prisustvo alergena u autu, jer se prašina i prljavština ne lijepe puno za njih, za razliku od presvlaka od tkanine.

Veća preprodajna vrijednost: Automobili s kožnim sjedištima imaju veću preprodajnu vrijednost, posebno ako su dobro održavana.

Nedostaci kožnih sjedala

Kožna sjedišta imaju puno prednosti, ali kao i mnoge druge stvari, imaju i neke nedostatke koje treba uzeti u obzir, a koje objašnjava Did You Know Cars.

Trošak: Ovo je vjerojatno glavna negativna karakteristika kožnih sjedišta. Luksuzna unutrašnjost putničkih vozila obično podrazumijeva i kožna sjedišta, dok je kod drugih to nadogradnja, koja nije nimalo jeftina. Zato se treba prvo zapitati je li taj trošak opravdan.

Utjecaj temperature: Tokom ljeta, kada su visoke temperature, kožna sjedišta se mogu dosta zagrijati, nekada toliko da je teško uopće sjesti na njih. Također, imaju tendenciju zalijepiti se za kožu izazivajući neugodan osjećaj. Naravno, postoji opcija sjedišta s klimom, ali to je još jedna nadogradnja koja se mora dodatno platiti.

Održavanje: Kožu je zaista lako očistiti, ali zahtijeva redovno održavanje. S vremenom će se sav znoj, prašina, prolivena tečnost i ispale mrvice probiti do pora kožnih sjedišta. Ako se redovno ne održavaju, to trošenje može biti vidljivo. Osim toga, koža može otvrdnuti i popucati, što se ne može lako popraviti.

Ograničene boje: Kožna sjedišta imaju manji izbor boja, koji se uglavnom svodi na crnu, sivu i bež. Za sve koji bi voljeli personalizirati interijer automobila, kožna sjedišta možda neće biti pravi izbor.