auto
5

Povratak rivalstva: Fisker obećava bolja električna vozila od Teslinih

Klix.ba
Model 3 (Foto: EPA)
Model 3 (Foto: EPA)
Henrik Fisker, nekadašnji Teslin rival iz rane faze pokretanja biznisa, odlučio se ponovo upustiti u proizvodnju električnih automobila objavom dva nova modela.

Njegova kompanija Fisker Automotive, poznata po proizvodnji luksuznih hibridnih automobila, kreirana je 2007. godine, a zbog bankrota ugašena je samo šest godina poslije. Za svoj novi podvig, Fisker je spreman proizvesti skupocjeni električni auto, ali i verziju koja će biti pristupačna "običnom čovjeku".

Ovim potezom Fisker obnavlja rivalitet sa Tesla Motorsom, a pogotovo nakon saopćenja da će baterija njegovih automobila biti dugotrajnija od trenutno zastupljenih modela na tržištu.

"Tehnologija i tržište su zreliji u odnosu na vrijeme kada smo se prvi put okušali u industriji električkih automobila. Naši će automobili biti najbolja vozila", rekao je Henrik Fisker, bivši radnik kompanijama Aston Martin i BMW.

Automobil Fisker Karma 2012. godine koštao je 100.000 dolara i bio je vrlo popularan među holivudskim zvijezdama. Ipak, nakon 2.000 prodanih jedinica, osnivač je napustio kompaniju proglasivši bankrot.

Kompanija Tesla Motors predvođena Elonom Muskom nije odustala od poslovanja iako još uvijek nije ostvarila profit. Naprotiv, svijet očekuje konačni početak prodaje Modela 3, a Teslinim stopama krenule su i kompanije poput General Motorsa, Renaulta i Volkswagena.