Najava iz Ženeve
16

Porscheov elektrificirani hiperautomobil stiže najranije 2025. godine

Klix.ba
Sredinom 2015. godine je Porsche okončao proizvodnju modela 918 Spyder, a na novi hiperautomobil čemo čekati još neko vrijeme.

Zamjena za 918 Spyder bit će model s elektrificiranim pogonom, a ostaje da se vidi da li će to biti hibridni ili potpuno električni automobil. Bez obzira na konačan izbor, automobil nećemo vidjeti prije 2025. godine.

Hiperautomobil je najavio šef Porschea Oliver Blaume tokom intervjua za medije okupljene na Sajmu automobila u Ženevi. On je kazao da na automobil treba čekati nekoliko godina jer još uvijek nije u potpunosti razvijena tehnologija za bateriju, odnosno da nije adekvatna za najsnažniji model na ovom nivou. On procjenjuje da će biti potrebne tri do četiri godine dok baterija ne bude dostojna novog automobila koji će imati isti status kao i ograničeni 918 Spyder.

Elektrificirani hiperautomobil je definitivno u planovima, ali čelnici Porsche-a još uvijek nisu odlučili da li će u kombinaciji biti motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Što se tiče baterije, Porsche sarađuje sa Univerzitetom Stanford na tehnologiji koja će navodno unijeti revoluciju u segment električnih automobila.

Porscheova istraživanja ukazuju na domet od 1.000 km, a čak 99 posto materijala od kojih će se proizvoditi baterije moći će se reciklirati. Volkswagen Grupa je prošle godine investirala 100 miliona eura u tehnološku kompaniju QuantumScape za rad na beterijama, a krajnji cilj je započeti proizvodnju sredinom narednog desetljeća.

Još uvijek ima problema koje treba riješiti, a među njima su dnevna upotreba u ekstremnim uvjetima te pražnjenje kada se baterije ne koriste.

U međuvremenu, hibridni model 911 će stići za tri ili četiri godine te će svoje mjesto naći iznad modela Turbo S.