auto
0

Porsche završio prvu seriju testova LMP1 prototipa

Klix.ba
Već naredne godine Porscheov LMP1 prototip bit će spreman za nastup na Svjetskom šampionatu izdržljivosti (World Endurance Championship), koji uključuje i učešće na 24 sata Le Mansa.

Prva serija testova završena je na testnoj stazi u Weissachu, koja je u vlasništvu Porscheovog odjela za istraživanje i razvoj, gdje je tvornički vozač Porschea, Timo Bernhard, napravio prve testne kilometre nekoliko sedmica prije planiranog termina.

"Naš novoformirani tim inžinjera radi punom parom da sve bude u skladu sa pravilima koja će biti na snazi od naredne godine. Za sada sve ide iznad naših očekivanja", rekao je Fritz Enzinger, Porscheov šef LMP1 projekta. Otkako je Porsche sredinom prošle godine donio odluku da se sa fabričkim timom vrati na trke izdržljivosti u najprestižnijoj LMP1 klasi, njihov trkački odjel u Weissachu pored Stuttgarta trenutno zapošljava 200 ljudi koji rade na projektu LMP1.

"Ponosan sam što sam sa našom 'bebom' napravio prve krugove na stazi. Auto se čak i u ovoj fazi razvoja u vožnji ponaša sjajno. Cilj je imati optimalan odnos između performansi i štedljivosti. Jedva čekam nastavak testiranja koji ću raditi zajedno sa kolegom Romainom Dumasom", kaže Timo Bernhard.

"Nakon završenog posla s našim novim trkaćim automobilom, koji će se naredne godine suočiti sa najvećim izazovima u automobilskim takmičenjima, svakako će profitirati i budući kupci Porsche automobila, jer će se većina novih najsavremenijih tehnologija ugrađivati u naše cestovne modele. Na kraju krajeva, u svakom Porscheu krije se trkaći auto", kaže Matthias Müller, predsjednik izvršnog odbora Porschea.

Ostaje nam da vidimo hoće li Audi naredne godine na Le Mansu biti u ozbiljnim problemima.