Kralj "Zelenog pakla"
74

Porsche Taycan Turbo S postavio novi rekord na Nurburgringu

D. B.
Novi kralj Nurburgringa kada je riječ o električnim automobilima postao je Porsche Taycan Turbo S.

Čak i prije predstavljanja Porsche Taycan je već postavljao rekorde. U augustu 2019. godine j Turbo verzija postavila vrijeme na stazi Nurburgring koje je iznosilo 7 minuta i 42 sekunde, a to je učinio testni vozač Lars Kern vozeći predprodukcijski prototip. Električni automobil iz Zuffenhausena je skinut s trona u septembru 2021. godine kada je Teslin Model S Plaid "zatvorio" krug na Zelenom paklu za 7 minuta i 35 sekundi, no Turbo S uzvraća udarac.

Ipak, ne radi se o "običnom" Taycanu Turbo S, nego o primjerku opremljenom novim paketom performansi i PDCC sistemom (Porsche Dynamic Chassis Control). Osim sportskih sjedišta za utrke i obaveznog zaštitnog kaveza, električni automobil je bio u fabričkoj konfiguraciji, a čak je težak koliko i automobili koji se mogu pronaći u salonima. Za upravljačem je ponovo bio Kern, koji je postavio novi rekord kruga staze duge 20,8 kilometara s vremenom 7 minuta i 33 sekunde. To znači da je Teslino vrijeme "oboreno" za oko dvije sekunde.

Paket performansi uključuje 21-inčne felge s Pirelli P Zero Corsa gumama, a Prosche 4D Chassis Control je dobio softversku nadogradnju. Kupci mogu naručiti Taycan Turbo S s ovim poboljšanjem putem Porsche Tequipmenta, ali zasad samo u Njemačkoj.

Cijena paketa iznosi 13,377 eura te je dostupan isključivo za Taycan Turbo S (2023) čija je proizvodnja počela krajem prošlog mjeseca. Instalacija se obavlja tek nakon isporuke automobila kupcu, a cijena uključuje transport i porez, dok utjecaja na garanciju nema.

I dok je Taycan Turbo S uspio pobijediti Model S Plaid, ipak nije ukupno najbrži električni automobil na Nurburgringu. Tu titulu drži Nio EP9 koji je prešao stazu za 6 minuta i 45 sekundi u maju 2017. godine, no rekord se ne računa za automobile serijske proizvodnje jer je Nio proizveo samo 16 primjeraka. Ista je priča s Volkswagenovim modelom ID. R i njegovim nevjerovatnim vremenom kruga od 6 minuta i pet sekundi ostvarenim u junu 2019. godine.