Unikatan automobil
54

Porsche "oživio" Sally Carreru iz filma "Cars"

D. B.
Porsche je predstavio svoj novi sjajan projekt, a to je unikatni model Sally Special.

Disneyjev i Pixarov film "Cars" je stigao u kina 2006. godine, ali je produkcija filma počela mnogo ranije. Dizajner Bob Pauley je prvo kreirao skicu ženskog lika Sally Carrera 2002. godine, a kako njeno "prezime" sugeriše, Sally je bazirana na Porscheovom modelu 911 Carrera. Kao što je poznato, Porsche 911 Carrera iz 2002. godine je dio generacije 996.

Međutim, sada je Porsche "oživio" Sally Carreru proizvodnjom modela Sally Special. Ovaj model je baziran na Carreri GTS i sadrži elemente modernije 992 serije, ali uz dodatak određenih karakteristika dizajna generacije 996. Oni uključuju srebrne okvire svjetala, stražnje oznake, petokrake felge i slično. Naravno, Sally Special nema velike oči i usta umjesto vjetrobranskog stakla i prednje rešetke, niti Bonnie Hunt posuđuje glas navigacijskom sistemu.

Ipak, automobil je lakiran u prepoznatljivu Sally Blue Metallic boju koja zahtijeva ručnu aplikaciju. Ova boja krasi i dodatne površine poput prednje i stražnje maske te poklopca motora, a to su dijelovi koje Porsche inače u slučaju Carrere GTS ostavlja u crnoj boji.

Stražnji podižući spojler sadrži naljepnicu koja odgovara tetovaži koju ima Sally.

Unutrašnjost također krase neki unikatni detalji u pomenutoj boji, sjedišta su djelomično presvučena specijalnom tkaninom kao i paneli na vratima, a koža u boji krede pravi kontrast tom materijalu. Pomenuta Sally Blue Metallic boja je prisutna na armaturnoj ploči, centralnoj konzoli i panelima vrata.

Sally Special pokreće 3,0-litarski twin-turbo 6-cilindrični motor koji razvija 473 KS i 569 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa sedmostepenim manuelnim mjenjačem.

Kada je riječ o felgama, to je unikatni set Turbo felgi koje se mogu naći i na modelu 911 generacije 996. Naprijed su 20, a nazad 21-inčne felge s pet krakova.

Oznaka na B stubu prikazuje potpis Sally Carrere, a logo "Carsa" se nalazi na kapicama ventila guma, panelima vrata i bočnim stranicama sjedišta. Skica Sally Carrere smještena je na armaturnoj ploči ispred suvozača.

Porsche će prodati Sally Special na aukciji, a sva sredstva idu u dobrotvorne svrhe.