Ispravna odluka
28

Porsche odustaje od dizela i okreće se struji

Klix.ba
U ponudi slavne njemačke automobilske kompanije više neće biti modela koje će pokretati dizelski motori, a odluka Porschea i nije iznenađujuća.

Na zadovoljstvo istinskih ljubitelja Porscheovih automobila iz njemačke automobilske kompanije stigla je informacija da na njihovim pojedinim modelima više neće biti natpisa "Diesel", a umjesto dizelskih motora u Porscheu se, definitivno, okreću elektrifikaciji i proširenju ponude hibridnih modela.

Dosadašnji prodajni rezultati modela Panamera podupiru "kulturološki zaokret" Porschea, jer polovinu do sada prodanih Panamera pokreće hibridna kombinacija. Istovremeno, za dizelsku verziju odlučilo se samo 15 posto kupaca.

Porsche će ponudu hibridnih automobila uskoro proširiti modelom Macan, a prvi Porscheov automobil bez motora s unutrašnjim sagorijevanjem (produkcijska verzija zasnovana na konceptnom modelu Mission E) u prodaji bi trebao biti naredne godine.

U preliminarnim planovima je i potpuna elektrifikacija naredne generacije modela Macan koji bi trebao biti spreman početkom 2020. godine, a najkasnije do 2024. godine u ponudi bi trebao biti i hibridni 911.