Budućnost je "tiha"
6

Porsche očekuje da će do 2025. godine polovina godišnje prodanih automobila biti plug-in hibridi

Klix.ba
Mnogi ljubitelji automobila ne žele vidjeti nestanak motora s unutrašnjim sagorijevanjem, ali ako je vjerovati Porscheovim uvjerenjima, budućnost automobila visokih performansi će biti "tiha".

Predsjednik i direktor Porschea za Sjevernu Ameriku Klaus Zellner za Sjevernu Ameriku je rekao da je hibridna tehnologija privukla više novih kupaca u saleone nego bilo koji drugi model kompanije.

Zellner je kazao da Porsche očekuje da polovina godišnje prodaje do 2025. godine pripadne plug-in hibridima. To je brojka mnogo veća od one koju ljudi očekuju, posebno zbog činjenice da 2025. godina i nije tako daleko. Također, radi se o većoj brojki koju očekuje Audi. Ova njemačka kompanija procjenjuje da će hibridi činiti 25 posto prodaje.

Kako bi se to ostvarilo, Porsche će morati ponuditi još plug-in hibridnih modela. Treenutno su Panamera i Cayenne jedini koji posjeduju takvu tehnologiju. Mission E će biti naredni korak, ali će se oslanjati samo na električnu energiju. Što se tiče ostalih hibrida, Zellner nije mnogo govorio, no, pričao je o drugim stvarima koje su potrebne za jačanje prodaje plug-in hibridnih i električnih automobila, a jedna od njih je mogućnost punjenja.

Porsche će raditi na 800-voltnom sistemu brzog punjenja, koji će moći napuniti bateriju do 80 posto kapaciteta za svega 20 minuta. Cilj je povećati broj stanica za punjenje na mjestima poput hotela i restorana.