Za desetak godina
3

Porsche neće uskoro ponuditi električni 911

Klix.ba
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju.

I dok u Porscheu uveliko pripremaju svoj prvi električni automobil, čije je predstavljanje planirano do kraja dekade, a već nude hibridne verzije modela Panamera i Cayenne, u posljednjoj izjavi za medije izvršni direktor kompanije Oliver Blume rekao je da će potpuna elektrifikacija njihovog najpoznatijeg modela 911 ipak sačekati još barem desetak godina.

"Pripremamo nekoliko hibridnih modela kojima ćemo odgovoriti na sve veće zahtjeve tržišta koji su porasli nakon pobjeda naših hibridnih prototipa na Le Mansu. U razvoju je i hibridna verzija naredne generacije 911, ali djelimična elektrifikacija našeg najpoznatijeg modela još uvijek nije dobila 'zeleno svjetlo', jer je naša najveća briga u tom slučaju znatno povećanje mase automobila što, definitivno, ne želimo", rekao je Blume.

Kako sada stvari stoje, Porsche 911 će se nuditi s (turbo)benzinskim boxer motorima još desetak godina, a nakon toga bi mogao biti predstavljen prvi električni 911. U Porscheovom odjelu za razvoj, naravno, neće gubiti vrijeme, jer u kompaniji žele biti spremni da brzo odgovore na želje svojih kupaca.

Nakon prvog Porscheovog električnog automobila koji je zasnovan na prototipu Mission E, drugi u nizu za potpunu elektrifikaciju trebao bi biti model Macan, a u Porscheu su podsjetili da spadaju u dio alijanse u projektu "Ionity" u koji je uključeno nekoliko evropskih automobilskih brendova (VW, BMW, Daimler i Ford). Svi zajedno pobrinut će se za instaliranje 400 stanica za brzo punjenje baterija koje bi trebale biti operativne do 2020. godine.