Bez pogovora
7

Porsche mora opozvati 22.000 dizelskih Cayenna

Klix.ba
Porsche će morati da opozove 22.000 primjeraka modela Cayenne koje pokreće trolitarski dizelski V6 motor zbog softvera za koji postoje indicije da prikazuje lažne podatke o emisiji izduvnih gasova.

U izjavi okupljenim novinarima u Berlinu ministar prometa Njemačke Alexander Dobrindt rekao je da će Porsche po nalogu njemačke Vlade morati da opozove 22.000 primjeraka trolitarskih dizelskih Cayenna koje je isporučio evropskim kupcima (od čega je 7.000 primjeraka završilo na njemačkom tržištu) zbog sumnji da su opremljeni softverom koji prikazuje lažne podatke o emisiji izduvnih gasova.

Dobrindt je rekao da će se sporni automobili opet moći registrovati i koristiti nakon što Porsche izvrši unaprijeđenje softvera koje će za vlasnike spomenutih automobila biti potpuno besplatno, a u nastavku je dodao kako postoji velika mogućnost da je sporni softver ugrađen i u Volkswagenov model Touareg koji pokreće isti V6 TDI motor.

U Porscheu su izjavili da su nakon sprovođenja unutrašnje istrage također otkrili sporni softver i da se u potpunosti slažu s direktivom njemačke Vlade o obaveznom opozivu nakon kojeg će sve greške biti ispravljene.