Zvanična potvrda
13

Porsche Mission E Cross Turismo ide u proizvodnju

Klix.ba
Kompanija Porsche je zvanično potvrdila da će koncept Mission E Cross Turismo ići u serijsku proizvodnju.

Koncept je predstavljen na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi najavljujući shooting brake verziju Porscheovog prvog električnog vozila, a to je Taycan. Prototipi su već primijećeni tokom testiranja na javnim cestama. Vjerovatno će Cross Turismo stići u salone 2020. godine, a iz Porschea su obećali snagu od 600 KS i domet od 500 km.

Radi se o potpuno električnom četverovatnom četverosjedu s pogonom na sva četiri točka koji će imati nešto veći klirens i blagu zaštitu karoserije. Oblikom će nalikovati na crossover Maccan, a imat će i neke karakteristike Taycana. Primjetno je da ima farove s LED dnevnim svjetlima u četiri tačke, kao i slične ventilacijske otvore.

Poput Taycana Cross Turismo koristi dva motora čija ukupna snaga iznosi više od 600 KS. Automobil bi trebao ubrzavati od 0 do 100 km/h za 3,5 sekundi, što znači da će biti brži od Teslinog Modela X 100D. Baterija će se u potpunosti napuniti za samo 15 minuta.

Cross Turismo dolazi s praktičnim rješenjima kao što su sklopiva sjedišta za utovar većih predmeta, a tu su šine i vezice u prtljažniku za vezivanje prtljaga. Porscheov e-bike je dodatno rješenje koje omogućava vlasnicima da nastave putovanje na dva točka nakon što parkiraju svoj automobil.

Automobil će imati veliki ekran te inovativnu tehnologiju praćenja očiju koja će koristiti kameru u retrovizoru te otkrivati koje instrumente vozač gleda te osigurati da se važni ekrani istaknu, odnosno budu dovedeni u prvi plan. Ekrani su na raspolaganju i suvozaču koji može koristiti različite aplikacije, kao i upravljati navigacijom, klima uređajem, listom kontakata i slično. Automobil je dobio i head-up ekran.