auto
5

Porsche do daljnjeg obustavlja isporuku modela 911 GT3

Klix.ba
Glasnogovornik kompanije Porsche, Paul Ellis, objavio je da će isporuke modela 911 GT3 serije 991 biti obustavljene narednih nekoliko mjeseci, jer u Porscheu moraju riješiti problem samozapaljenja vozila.

Prema prethodnim izvještajima požar se desio na 5 Porschea 911 GT3, ali prema najnovijim informacijama radilo se o samo 2 (od 700 proizvedenih) automobila.

Nekoliko dana nakon spomenutih incidenata iz Porschea je stigla zvanična izjava u kojoj su se vlasnici modela GT3 zamolili da ne koriste svoje automobile, dok se ne ustanovi razlog izazivanja požara.

Pregledom je ustanovljeno da je vatru na oba automobila izazvalo pucanje na bloku motora nakon kojeg je motorno ulje curilo na izduvni sistem.

Ellis je naglasio da se u kompaniji veoma trude da problem riješe što prije, ali je također priznao da će im za taj posao biti potrebno nekoliko mjeseci. U Porscheu su svjesni da situacija ne ide u prilog kompaniji, ali su veoma zadovoljni što su sadašnji i budući kupci spremni čekati na svoje automobile.

"Iako Porsche svoj 6-cilindarski atmosferski bokser motor nudi i uz ostale 911-ice, zbog specifičnih detalja koji su korišteni isključivo na modelu GT3, nema opasnosti da se slični problemi s vatrom dese na ostalim 911-icama", dodao je Ellis.