izuzetno vrijedan
3

Porsche 917K iz filma "Le Mans" ide na aukciju

Klix.ba
Porsche 917K korišten tokom snimanja filma "Le Mans" te predvodio sprovod Joa Sifferta, bit će prodan na aukciji u Californiji.

Kompanija Gooding&Company je najavila da će na aukciji prodati Porsche 917K iz 1970. godine, koji je pripadao slavnom vozaču Jou Siffertu, a pored toga je korišten i tokom snimanja filma "Le Mans" Stevea McQueena iz 1971. godine.

Automobil ima fascinantnu historiju, prvi put se pojavio na stazi 1970. godina, a vozili su ga Brian Redman i Mike Hailwood tokom testiranja na Le Mansu. Nakon testiranja u Evropi prodan je Jou Siffertu. On je automobil iznajmio kompaniji Solar Productions, koja ga je koristila za snimanje filma.

Nažalost Siffert nije dugo uživao u svom Porscheu, jer je poginuo u teškoj nesreći 1971. godine na utrci World Championship Victory Race u Brand Hatchu. Ovaj automobil je predvodio sprovod prije sahrane.

Automobil je potom prodan te mu se gubi trag sve do 2001. godine, kada je parkiran u skladište u blizini Pariza. Restauracija je završena u Švicarskoj ove godine, a sada će biti prodan na aukciji. Eksperti procjenjuju da će novi vlasnik izdvojiti između 13 i 16 miliona dolara.