Postavljen novi rekord
41

Porsche 911 Sally Special na humanitarnoj aukciji prodan za 3,6 miliona dolara

D. B.
Porsche je za Monterey Car Week 2022 proizveo unikatni model 911 Sally Special te ga je prodao na aukciji kuće RM Sotheby's za milionski iznos.

Aukcija je bila humanitarna, a najviša ponuda je iznosila 3,6 miliona dolara, što je ujedno rekord za jedan potpuno nov Porsche.

Sally Special je rezultat saradnje Porschea i Pixara s ciljem "oživljavanja" lika Sally iz filma "Cars". Inače, Sally je inspirisana generacijom 996 modela 911, ali je u slučaju stvarnog automobila taj izgled primijenjen na modernu 992 generaciju.

Karoserija je lakirana u unikatnu Sally plavu metalik boju, a dizajneri nisu izostavili ni skrivenu tetovažu ispod aktivnog stražnjeg spojlera. Porsche je izabrao i dizajn Turbo felgi modela 911 generacije 996 te ih je adaptirao za aktuelni model. Naprijed su 20, a nazad 21-inčne felge, dok kapice ventila prikazuju logo "Carsa".

Armaturna ploča, centralna konzola i paneli vrata ukrašeni su detaljima u pomenutoj boji, a specijalna karirana tkanina je također sadrži. Materijal je prisutan na sjedištima, dok kontrast pravi koža u boji krede. Mali crtež Sally Carrere krasi armaturnu ploču na strani suvozača.

Automobil je prodan za 3,6 miliona dolara, a novac će biti podijeljen za dvije humanitarne organizacije.