Nevjerovatna cijena
0

Polovni McLaren F1 GTR košta 1,8 miliona eura

Sarajevo-x.com
Foto: National
Foto: National
McLaren F1 GTR koji je učestvovao na čuvenoj utrci u Le Mansu postaće jedan od najskupljih polovnih automobila na svijetu zbog cijene koja je dostigla astronomskih 1,8 miliona eura.

Automobil koji dostiže brzinu od 388 kilometara na sat, bio je dio tima Bigazzi tokom 1996. godine, koji se takmičio na utrci 24 sata Le Mans. Na cilj je stigao kao 11.

Uprkos cijeni, prodavač auta James Cottingham je uvjeren da će uspjeti naći kupca.

Ovaj automobil je samo jedan od ukupno pet koji su modifikovani za cestovnu vožnju i Cottingham, čija je firma specijalizovana za prodaju rijetkih i skupocjenih vozila, ovaj je opisao kao zapanjujući, jedinstven i kao definiciju super auta.

Vozilo je prefarbano u tradicionalnu narandžastu boju, a za njegovim volanom sjedila su velika imena Formule 1 poput bivšeg prvaka Nelsona Piqueta i britanskog veterana Steva Sopera.

Cottingham je rekao da automobil privukao dosta interesa.

Od kad je automobil ponuđen na tržište, jedna od internet stranica na kojoj se vozilo može vidjeti zabilježila je 12.000 posjeta od decembra. Većina drugih automobilskih stranica u istom periodu zabilježi svega 600 do 700 posjeta.

"Auto je skupo, ali imamo vrlo ozbiljne potencijalne kupce", rekao je Cottingham.

"Vozilo je zanimljivo jer je 40 automobila napravljeno za utrkivanje, a samo pet njih je pretvoreno u cestovna vozila, a ovo je jedno od takvih", dodao je Cottingham.

On je još rekao da je ovo još uvijek trkaće auto i jedno od najbržih vozila na svijetu ikada.