{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podaci NHTSA: Teslin Model X je najsigurniji terenac na svijetu

17.6.2017. u 16:46
9
23
Podaci NHTSA: Teslin Model X je najsigurniji terenac na svijetu
9
 
Na dan prezentovanja Modela X 2015. godine, kompanija Tesla Inc. je tvrdila da će ovaj električni terenac dobiti po pet zvjezdica u sve i jednoj sigurnosnoj kategoriji u okviru NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration). Dvije godine kasnije testiranje je pokazalo da je firma Elona Muska bila upravu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, NHTSA je konačno testirala Modela X (pet tipova elektromotora - 2017. godište) i sve i jedna kategorija krunisana je sa pet zvjezdica što Teslin terenac čini prvi SUV u historiji koji je zavrijedio takve ocjene.

Riječ je o ocjenama za ponašanje pri frontalnom sudaru, pri bočnom sudaru, pri prevrtanju i jedna za cjelokupni dojam. Svaka od navedenih kategorija ima svoje potkategorije i u njima je Model X bljiljirao sa maksimalnim ocjenama.Pored odličnih ocjena za spomenute sigurnosne kategorije, Model X je osvojio najniže postotke glede mogućnosti ozbiljnih povreda u sudaru od bilo kojeg drugog SUV-a. Iako NHTSA nije obznanio podatke glede šansi povrjeđivanja, iz Tesle tvrde da su testovi pokazali šansu ozbiljne povrede od niskih sedam posto.

Jedini automobil bolji od Modela X po pitanju šansi ozbiljnih povreda jeste Teslin Model S.

Tesla je inače uvijek bio samouvjeren glede Modela X tvrdivši čak da je automobil gotovo nemoguće prevrnuti prilikom agresivne vožnja i skretanja.

Značajan faktor u pohvalnoj sigurnosti Teslinih električnih vozila Model S i Model X je nepostojanje motora u prednjem dijelu automobila. Ipak, ova sigurnost košta i jedan prosječni Model X košta oko 100.000 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: